تاثیر شوری بر ویژگی های جوانه زنی و تسهیم ذخایر بذری برخی از ژنوتیپ های آفتابگردان (Helianthus annuus L.)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: اولین همایش ملی دانه های روغنی
  • کد COI اختصاصی: NOILP01_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 789
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی جوانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه گیلان

محسن زواره

استادیار فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشگاه گیلان

چکیده

این آزمایش با هشت ژنوتیپ آفتابگردان (زاریا، رکورد، مستر، هایسون 36 ، لاکومکا، گابور، سور و پروگرس) و شش میزان شوری (محلول های با پتانسیل اسمزی 1-، 2-، 3-، 4-، 5- و 6- بار، با استفاده از NaCl و همچنین، تیمار شاهد آب مقطر) بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاهی در آزمایشگاه زراعت دانشگاه گیلان انجام شد. واحدهای آزمایشی پس از دریافت تیمار های آزمایشی به مدت هفت روز در ژرمیناتوری با دمای 25 درجه سلسیوس و در تاریکی نگهداری شدند. نتایج نشان داد که تنها در پتانسیل های اسمزی بیش از 3- بار جوانه زنی بذرهای آفتابگردان بطور معنی دار کاهش می یابد. کاهش معنی دار سرعت جوانه زنی در پتانسیل های بیش از 2- بار مشاهده شد. در این آزمایش، افزایش شوری منجر به کاهش طول ریشه چه و ساقه چه شد که این کاهش در مورد طول ریشه چه بیشتر بود. وزن خشک ریشه چه و میزان برداشت از ذخایر لپه ها نیز کاهش یافت که نشان دهنده تغییر در الگوی تسهیم مواد است. در پتانسیل اسمزی نزدیک به 4- بار، وزن خشک ریشه چه با وزن خشک ساقه چه برابر شد. به نظر می رسد که شوری با تاثیر بر فعالیت ریشه چه و ساقه چه سبب چنین تغییری در الگوی انتقال مواد به آنها شده است. با توجه به ویژگی های مورد مطالعه در این آزمایش، به نظر می رسد که رقم های زاریا و سور در مقایسه با رقم های دیگر شوری را بهتر تحمل کرده اند. رقم های هایسون 36 ، پروگرس و مستر حساسیت بیشتری به شوری نشان دادند.

کلیدواژه ها

جوانه زنی، شوری، رشد هتروتروفیک، تسهیم مواد، ذخیره بذر، آفتابگردان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.