بررسی تنوع ژنتیکی درژنوتیپ های کنجد زراعی با استفاده از نشانگرهای ISSR

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: اولین همایش ملی دانه های روغنی
  • کد COI اختصاصی: NOILP01_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1449
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه پارسائیان

دانشجوی دکتری اصلاح نباتات

آقافخر میرلوحی

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

قدرت الله سعیدی

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

کنجد یکی از مهمترین گیاهان دانه روغنی است و از زمانهای قدیم در آسیا که به لحاظ تنوع کنجد های زراعی غنی است، کشت می گردید. تنوع ژنتیکی 19 لاین کنجد انتخاب شده از نواحی اقلیمی مختلف ایران به همراه 5 لاین خارجی با استفاده از نشانگرهای مولکولی ISSR بررسی شد و ارتباط آن با تنوع جغرافیایی با استفاده از آزمون مانتل ارزیابی گردید. 13 آغازگر ISSR گزینش شده در این پژوهش 76/47 درصد چند شکلی را در لاین های کنجد ارزیابی شده، تعیین نمودند. شناسایی 23 باند منحصر بفرد در الگوی باندی آغازگرهای ISSR که امکان تمایز ژنوتیپ های اختصاص یافته را فراهم می کنند، تاکیدی بر پتانسیل بالای نشانگرهای ISSR در ارزیابی تنوع ژنتیکی در کنجد است. کاربرد جفت ژنوتیپ های 1-13 و 1-3 بیشترین ضرایب عدم تشابه را در تجزیه خوشه ای نشان دادند، به عنوان والدین تلاقی، طیف گسترده ای از هتروزیس را در جمعیتهای در حال تفرق به وجود می آورد. تجزیه به مؤلفه های اصلی، ارتباط فضایی بین ژنوتیپ ها را تشریح کرد و نمای سه بعدی ترسیم شده، گروهبندی بدست آمده در تجزیه خوشه ای را تائید نمود. بر اساس عدم توافق تنوع ژنتیکی و جغرافیایی بدست آمده در این پژوهش به نظر می رسد که انتخاب ژنوتیپها جهت اجرای برنامه های اصلاحی در کنجد بهتر است با استفاده از تنوع ژنتیکی صورت بگیرد.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، کنجدزراعی، نشانگر های ISSR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.