شاخصه های تربیت محور بودن حکومت علوی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امیرالمؤمنین علی(ع)
  • کد COI اختصاصی: IMAMALIW01_086
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 489
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین صاعدرازی

دکتری قران وعلوم گرایش تربیت جامعه المصطفی العالمیه

محمدباقر ولدان

دانش آموخته سطح ۴حوزه علمیه

چکیده

در میان الگوهای متعددی که برای حکومت ترسیم شده است، الگوی امام علی× متفاوت بوده و ویژگی های خاصی در آن وجود دارد؛ یکی از این ویژگی ها جایگاه ممتاز تربیت در حکومت از دیدگاه آن بزرگوار است. بررسی روایات و سیره آن حضرت در خصوص مبانی حکومت و اهداف آن و هم چنین نحوه حکومت داری ایشان بر این مطلب شهادت می دهد که در حکومت دینی موردنظر امام علی× تربیت نقش برجسته ای دارد و بلکه محور امور است. البته این تربیت جامع بوده و با تربیت اعتقادی و اخلاقی و عملی حتی به روابط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و طبیعی انسان ها نیز جهت می دهد؛ چنان که اگر محوریت تربیت در حکومت رعایت نشود، جانب مبانی و اهداف حکومت از دیدگاه ایشان رعایت نخواهد شد و حکومت، اسلامی نخواهد بود. هدف از این پژوهش، آن است که با استفاده از منبع روایات و سیره امام علی×، نقش تربیت در حکومت تبیین گردد. ضرورت این پژوهش نیز به جهت ارائه الگوی حکومتی است که تربیت در راس وظایف آن وجود دارد و می تواند بسیاری از نظریات رقیب را در عرصه حکومت کنار زند و در حقیقت یک نوع تولید علوم انسانی-اسلامی در عرصه سیاست می باشد که مبتنی بر مبانی اصیل اسلامی از دیدگاه امام علی× است و این خود یک نوآوری پژوهشی مبتنی بر منابع غنی اسلامی است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی، وحیانی و نقلی-تاریخی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که شاخصه های تربیت محور بودن در حکومت امام علی× به شرح زیر است:قرآن، مبنای حکومت تربیتی علوی، تذکر و توجه همیشگی به قیامت، اهتمام به برطرف کردن شبهات و موانع تربیت، تربیت مستمر کارگزاران حکومت، تاکید مستمر بر روش های تربیتی در حکومت، تاکید بر اصل اختیار، استفاده از روش های تربیتی در مواجهه با دشمنان، استفاده از عبرت ها و تاکید بر آن در عرصه حکومت داری و استفاده از روش الگویی در رفتار حکومتی در عرصه های اقتصادی، سیاسی.

کلیدواژه ها

امام علی×، حکومت، تربیت، حکومت اسلامی، تربیت اسلامی، نقش تربیت در حکومت،

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.