بررسی اثر جایگزینی عنصر تیتانیوم به جای کروم بر ریز ساختار و مقاومت به سایش لایه روکش سخت پایه Fe - Cr - C بر روی فولاد ساده کربنیCr+2.5Ti

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس ملی جوش و بازرسی و سومین کنفرانس ملی آزمایشهای غیر مخرب
  • کد COI اختصاصی: INCWI14_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 575
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی فرقانی

کارشناس ارشد مهندسی مواد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لنجان

شهرام خیراندیش

استاد دانشکده مهندسی مواد دانشگاه علم و صنعت ایران

شمس الدین میردامادی

استاد دانشکده مهندسی مواد دانشگاه علم و صنعت ایران

حامد ثابت

استادیار گروه مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

در این پژوهش لایه های روکش سخت، حاوی مقادیر مختلف کروم و تیتانیوم در نسبت ثابت ، با استفاده از روش جوشکاری GTAW بر روی فولاد ساده کربنی ایجاد گردیدند. نتایج حاصل از آزمون پراش اشعه X و بررسی میکروسکوپ های نوری و الکترونی مشخص نمودند که ریز ساختار میکروسکوپی هیپویوتکتیک لایه های روکش سخت از آستنیت های اولیه، یو تکتیک : Cr, Fe ) , C )+7 و کاربید تیتانیوم (TiC) تشکیل شده و درصد حجمی آستنیت اولیه با افزایش درصد وزنی تیتانیوم افزایش یافتند. با استفاده از سختی سنجی (میکرو و ماکرو) روکش های سخت شده و آزمون سایش ASTM G65، تغییرات در سختی و مقاومت به سایش آلیاژها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد در این آلیاژها، افزایش تیتانیوم تا حدود 1 درصد، از طریق افزودن کاربیدهای سخت، تشکیل محلول جامد و کاهش فاصله بین بازوهای دندریتی موجب افزایش سختی و مقاومت به سایش شده است و افزایش بیش از این مقدار نتیجه معکوس به همراه دارد. همچنین بررسی تصاویر SEM سطوح سایش نشان می دهد که با افزایش تیتانیوم و به تبع آن افزایش کسر حجمی آستنیت در نمونه های مورد آزمایش، میکرو مکانیزم حاکم بر سایش نمونه ها از ترک خوردگی ریز و کندگی در نمونه های حاوی مقادیر کم تیتانیوم به شخم زنی در نمونه های با مقادیر بیشتر تیتانیوم تبدیل می شود.

کلیدواژه ها

Fe- Cr - C ، هیپویوتکتیک، ریزساختار، سختی، سایش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.