بررسی کمی اجزای مختلف نفرون در برخی ماهیان خلیج فارس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس ملی صنعت،تجارت و علوم دریایی
  • کد COI اختصاصی: LANCONF01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 818
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم اسلامی

کارشناس ارشد زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خوزستان، ایران

عبدالعلی موحدی نیا

دانشیار گروه زیست دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

محمد تقی رونق

دانشیار گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خوزستان، ایران

نگین سلامات

استادیار گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خوزستان، ایران

چکیده

در این مطالعه ساختار و اجزای نفرون در 14 گونه از ماهیان شمال غرب خلیج فارس جهت مقایسه ی شاخص های هیستومتریک اجزای نفرون در ماهیان مختلف انتخاب شدند. جهت مطالعه ی شاخص های هیستومتریک کلیه در گونه های مختلف، پس از صید ماهیان از صیدگاه های حاشیه ای خلیج فارس و بی هوشی کامل ماهی و انجام بیومتری، بلافاصله کلیه همراه با ستون مهره ها جدا و جهت تثبیت در محلول ثبوتی بوئن قرار داده شد. از نمونه ها به روش معمول پارافینه، برش های میکروسکوپی به ضخامت 5میکرومتر تهیه شده و مورد رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی های آماری نشان داد که بین تمام گونه ها (ماهیان استخوانی و غضروفی) از نظر قطر خارجی لوله دیستال، ضخامت جداره ی لوله دیستال و تعداد گلومرول های کلیوی، اختلاف معنی داری وجود ندارد (P> 0/05). در این پژوهش، گربه کوسه لکه دار (Chiloscyllium griseum) به عنوان نماینده ای از ماهیان غضروفی در تراکم لوله پروکسیمال، قطر داخلی لوله پروکسیمال، قطر خارجی لوله پروکسیمال، قطر جداره ی لوله پروکسیمال، تراکم لوله دیستال، قطر داخلی لوله دیستال، مساحت گلومرول کلیوی و قطر فضای بومن با ماهیان استخوانی مورد مطالعه اختلاف معنی دار داشت (P< 0/05). درحالی که بین ماهیان استخوانی در این موارد، اختلاف معنی داری مشاهده نشد (P> 0/05). بین ماهیان استخوانی از نظر وسعت بافت لنفوئیدی بین لوله ها، اختلاف معنی داری وجود داشت (P< 0/05). در گربه کوسه لکه دار به علت شرایط تکاملی، بخش های مختلف نفرون بسیار بزرگ تر از ماهیان استخوانی مورد مطالعه بود. در ماهی سازگار شده با آب شیرین، تعداد بالای لوله ی پروکسیمال و دیستال و تعداد و مساحت بیشتر گلومرول های کلیوی منجر به سازگاری مناسب ماهی با محیط هیپواسموتیک اطراف شده است.

کلیدواژه ها

ماهی شناسی، تنوع زیستی، هیستومتری، خلیج فارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.