سنجش تطبیقی پایداری اجتماعی در محلات شهری (نمونه موردی بافت فرسوده، بافت برنامه ریزی شده شهر زنجان)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس ملی معماری و شهرسازی معاصر ایران
  • کد COI اختصاصی: ICAUCONF01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 398
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل دویران

استادیار گروه جغرافیا وبرنامه ریزی شهری، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

چکیده

امروزه در شهرهای ایران چهار نوع: بافت قدیمی و فرسوده، بافت میانی، بافت جدید (برنامه ریزی شده) و بافت خودرو (اسکان غیر رسمی) قابل تشخیص می باشد که مسائل شهری هر کدام منجر به ایجاد گسیختگی و شکاف فضایی در سطح محلات شهری شده است. از این رو این پژوهش سعی بر آن دارد با سنجش تطبیقی پایداری اجتماعی دو نوع از بافت های ذکر شده (بافت فرسوده و بافت برنامه ریزی شده) با مسائل و عناصر اجتماعی موجود در این بافت ها درک بیشتری را حاصل نماید. روش پژوهش از نوع فرضی -استنتاجی می باشد که گردآوری اطلاعات در آن، کتابخانه ای و میدانی (تکمیل پرسشنامه) بوده است. داده های حاصل با استفاده از آزمون آماری T و مدل فرایند تحلیل سلسله مراتب (AHP) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعات در دو بافت شهری زنجان (بافت قدیم و فرسوده، حیسنیه و بافت جدید و برنامه ریزی شده، قائم) نشان می دهد که محله حسینیه (بافت فرسوده) با وجود مشکلات عدیده شهری چون فرسودگی بافت، کمبود خدمات و... نسبت به محله قائم (بافت برنامه ریزی شده) که دسترسی مناسبی به خدمات دارد، از نظر اجتماعی پایداری نسبی بالاتری را دارد. بطوریکه شاخص های سنجیده شده نشان می دهد که تعامل اجتماعی، مشارکت، حس تعلق محلی در بافت های فرسوده و قدیمی به مراتب بالاتر از بافت های برنامه ریزی شده است.

کلیدواژه ها

پایداری اجتماعی، بافت فرسوده، بافت برنامه ریزی شده، شهر زنجان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.