بررسی پارامترهای هواشناختی در سیلاب 5 فروردین 1398 در شیراز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هجدهمین کنفرانس دینامیک شاره ها
  • کد COI اختصاصی: CFD18_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه پگاه فر

استادیار، پژوهشکده علوم جوی، پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی

پروین غفاریان

استادیار، پژوهشکده علوم جوی، پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی

حسین فرجامی

استادیار، پژوهشکده علوم جوی، پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی

چکیده

در این مقاله سعی شده تارویداد سیلاب55 فروردین 25) 1398 مارس (2019 در شهر شیراز از دیدگاه دینامیکی و ترمودینامیکی بررسی و تحلیل گردد. در این راستا از مجموعه داده های تحلیلی GFS، داده های دیدهبانی ایستگاه هواشناسی شیراز، داده های سنجنده مادیس ماهواره Aqua و داده های بازتحلیل NCEP-NCAR استفاده شده است. پارامترهای دینامیکی بررسی شده عبارتند ازتاوایی، چینش5 باد، جت وپارامترهای ترمودینامیکی نیز عبارتند از رطوبت نسبی، انرژی پتانسیلی همرفتی در دسترس و شاخص صعود. همچنین برخی پارامترهای مهم هواشناختی اعم از فشار در سطح دریا، باد، ارتفاع ژئوپتانسیلی و دما در سطوح مختلف فشاری و سطح وردایست نیز بررسی و در برخی موارد با مقادیر میانگین اقلیمی در دوره سی ساله 1980 تا 2010 مقایسه گردید. نتایج نشان داد که در این رویداد، همراه با افزایش عمق وردسپهر و گرمتر شدن آن نسبت به میانگین اقلیمی سی ساله اش، انرژی پتانسیلی همرفتی مناسبی در منطقه ایجاد شده است. چینش ضعیف در منطقه موجب شارش حجم زیادی از رطوبت از منابع آبی پیرامونی به سمت منطقه شده که با توجه به وجود ناپایداری و صعود مناسب، امکان بارش سنگین را در منطقه فراهم کرده است. رواناب ناشی از این بارش با توجه به توپوگرافی منطقه موجب سیلاب شده است.

کلیدواژه ها

شاخص ناپایداری، انرژی پتانسیلی همرفتی در دسترس، شاخص صعود، دما و ارتفاع ژئوپتانسیلی، وردایست، رطوبت، تاوایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.