بررسی و تزیینات هندسی و الگوهای ارزشمند شمسه در معماری ایرانی اسلامی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی افق های نوین در علوم پایه و فنی و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: THCONF02_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 614
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب بیگ زاده

کارشناسی ارشد ، گروه معماری، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

زینب بیابادی

کارشناسی ، گروه معماری، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

چکیده

رشد و گسترش هنر اسلامی در طول سده های متمادی موجب پیدایش گنجینه هایی عظیم از الگوها و نقوش هندسی در هنر ومعماری سرزمینهای اسلامی شده است،که معمولا در کنار عملکردهای گوناگون، کاربرد تزئیناتی نیز داشتهاند. هنگامی که از نقش اسلامی سخن میرود، به دو دسته نقوش گیاهی و نقوش هندسی اشاره میشود. نقش هندسی مجموعهایی از شکلهای منظم هندسی است. از ترکیب حیرت انگیز این شکل ها، بافت هندسی کامل و منظمی پدید میآید. پایه این شکلهای هندسی بر دایره است که تصویری است از کمال.الگوی هندسی ستاره در تزیینات اسلامی بی شک زیباترین و پیچیده ترین این الگوها هستند .این الگوها تنوع بی شماری دارد و شامل شش پر، هشت پر، ده پر و ......است و زیبایی آن ها به نظم، تکرار، قرینگی و زایش مداوم بوده است .نتایج تحقیق حاکی از آن است که این تزیینات در معماری اسلامی تنها مایه ی لذت چشم یا ذهن نبوده، بلکه مفهومی بسیار عمیق تر داشته است که هنرمندان ایرانی در غیاب اندازه ها و ابزارهای امروزی از دایره به عنوان پایه ای برای تکثیر این تزیینات و جلوه های گوناگون تو در توی آن که نمادی از ایجاد کثرت در عین وحدت می باشد استفاده می کردند .هنرمندان متفکر ایرانی از همان ابتدا به اهمیت نمادگرایی و زیبایی شناسی این تزیینات پی بردند و بر همین اساس باکاربرد آن ها، الگوی ستاره اسلامی را به یکی از عناصر اصلی تزیینی دوره ی اسلامی تبدیل کردند.

کلیدواژه ها

تزیینات در معماری، هندسه در معماری، ستاره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.