بررسی ارتباط سواد سلامت و رفتار ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان علوم پزشکی همدان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سواد سلامت، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHL-4-3_006
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 676
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید براتی

گروه بهداشت عمومی ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان،ایران

نسیم فتحی

دانشجوی کارشناسی ( بهداشت عمومی ، بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان ، ایران )

احسان احمدپور

دانشجوی کارشناسی ( بهداشت عمومی ، بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان ، ایران )

هانیه جورمند

گروه بهداشت عمومی،دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

مقدمه: سواد سلامت و رفتار ارتقاء دهنده سلامت یکی از اصلی ترین تعیین کننده های سلامت بوده و بهره مندی از آنها می تواند باعث افزایش رفتارهای بهداشتی، بهبود دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و جهت حفظ و کنترل سلامتی ضروری اند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان علوم پزشکی همدان اجرا شد. مواد و روش ها: این مطالعه با روش توصیفی تحلیلی، بروی 382 نفر از دانشجویان علوم پزشکی همدان با روش نمونه گیری طبقه بندی چند مرحله ای انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه سواد سلامت بزرگ سالان ایرانی (HELIA) و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت (HPLP-ll) جمع آوری شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS21 و با بهره گیری از آمار توصیفی و همچنین آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه و همبستگی پیرسون تحلیل گردید. یافته ها: میانگین نمره کلی سواد سلامت دانشجویان (28/19)13/126 بود. 67 درصد (260=n) از آنها از سواد سلامت عالی و مطلوب برخوردار بودند و نمره کل رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت نیز با 1/51 درصد نمره قابل اکتساب در سطح نامطلوبی ارزیابی شد. همچنین طبق یافته ها رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت با ابعاد سواد سلامت شامل: دسترسی (404/0=r)، خواندن (324/0=r)، درک و فهم (354/0=r)، ارزیابی (410/0=r) و تصمیم گیری و کاربرد اطلاعات سلامت (528/0=r) همبستگی مثبت و معنی داری داشت (01/0P< ). همچنین میان رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت با همه ابعاد سواد سلامت همبستگی مثبت و معنی داری داشت (01/0> P). نتیجه گیری: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که با افزایش سواد سلامت دانشجویان میزان انجام رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی آنها نیز افزایش می یابد. بنابراین طراحی و اجرای مداخلات آموزشی به منظور توانمندسازی دانشجویان در زمینه سواد سلامتی پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

سواد سلامت, رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت, دانشجویان, همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.