ارکان و شرایط تحقق جرم ربای معاملی در حقوق کیفری ایران و فقه امامیه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس ملی حقوق در چشم انداز ۱۴۰۴
  • کد COI اختصاصی: HCHCONF01_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3577
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی جمشیدی فارسانی

دانشجوی دکتری حقوق جزاو جرم شناسی ،دانشگاه آزاد، واحد شهرکرد ، ایران

سیدعباس جزایری فارسانی

دکتری حقوق جزاو جرم شناسی ،دانشگاه آزاد، واحد شهرکرد ، ایران

چکیده

ربا از موضوعاتی است که آثار مخرب آن برای همه جوامع ازضروریات محسوب می شود. و ربا جامعه را به سرعت به چنگال فقر اسیر می کند و اجتماع را به تنگدستی فشار می کشاند. در قوانین کیفری ایران تا پیش از سال 1375 در بازه مجازات ربا ابهاماتی وجود داشت ولی در ماده 595 قانون مجازات اسلامی که این مشکل رفع گردیده است ماده مذکور هر نوع تحصیل مال یا دریافت مبلغ زائد بر مبلغ پرداختی توسط ربا گیرنده تحت هر قراردادی از قبیل قرض،مبیع، صلح را حرام و مرتکبان عمل ربا دهنده و یا گیرنده و واسطه را قابل تعقیب داشته است. همچنین دو رابطه با صحت یا بطلان ربای معامله نیزه بین فقها و حقوقدانان اختلاف نظر وجود داشت و از نظر اقوی بر بطلان اصل معامله و تعداد زیادت حاصله در آن باشد. مقاله حاضر تعریف ربای عنصر قانونی-مادی- معنوی جرم ربا درفقه و قانون ایران بررسی می شود.

کلیدواژه ها

ماهیت ربا، ربا در فقه امامیه، ربا در قانون، جرم ربا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.