بررسی عناصر سنگین در گیاه شوربیابانی (Salsola tomentosa) اطراف معدن سرب و روی (مطالعه موردی: استان یزد)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی کاربرد فناوری هسته‌ای در کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: NCNTAANR05_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 622
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا آذری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابعطبیعی-آلودگیهای محیطزیست دانشگاه یزد

علی اصغر مصلح آرانی

دانشیار دانشکده منابعطبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد-گروه محیطزیست

سمیه قاسمی

دانشیار دانشکده منابعطبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد-گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی

حمیدرضا عظیم زاده

دانشیار دانشکده منابعطبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد-گروه محیطزیست

چکیده

امروزه در پی گسترش فعالیت های معدن کاری و استخراج معادن زمینه ورود انواع عناصر سنگین به محیط زیست فراهم آمده است. این تحقیق به منظور ارزیابی توانایی گیاه شور بیابانی در حذف 8 عنصر سنگین Pb، Zn، Cd، Cr، Cu، Fe،Mn و Ni از خاک با استفاده از محاسبه فاکتور تجمع زیستی و همچنین بررسی پتانسیل این گیاه در میزان انتقال این عناصر از ریشه به اندام هوایی با استفاده از فاکتور انتقال انجام شد. در این تحقیق همچنین غلظت عناصر در نمونه های جمع آوری شده از این گیاه در سه منطقه شامل باطله های معدن (آلوده)، منطقه متاثر از باطله ها (حدواسط) و منطقه پاک ( در فاصله 300 متری از باطله) در معدن سرب و روی کوشک، با مقدار استاندارد جهانی WHO مقایسه شد. نتایج نشان داد که گیاهان مستقردر باطله ها از نظر هر 8 عنصر مورد بررسی نسبت به دو منطقه دیگر آلودگی بیشتری داشتند، اما در مورد عناصر سرب، روی و آهن اختلاف بین منطقه آلوده و دو منطقه دیگر بیشتر بود. همچنین مقایسه غلظت عناصر سنگین در نمونه های گیاه شور بیابانی در هر سه منطقه با استاندارد WHO نشان داد که نه تنها نمونه های گیاهی مستقر بر روی باطله ها بلکه نمونه های گیاهی مستقر در منطقه حدواسط و پاک هم در مقدار عناصر سرب، روی، کروم وآهن بیشتر از استاندارد WHO بودند. بطوریکه مقدار این عناصر در منطقه آلوده بترتیب حدود 24، 5، 4 و 7 برابر نسبت به استاندارد اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با توجه به فاکتور تجمع زیستی، گیاه شور بیابانی گونه مناسب برای گیاه استخراجی هیچ-یک از 8 عنصر سنگین نام برده نمی باشد. همچنین با توجه به فاکتور انتقال، عناصر نیکل و کادمیوم عناصر پرتحرک تری نسبت به بقیه عناصر بودند و بیشترین غلظت جذب شده آن ها در اندام هوایی گیاه ذخیره می شود.

کلیدواژه ها

گیاه پالایی، شور بیابانی، عناصر سنگین، معدن، کوشک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.