تحلیل برنامه دهی معماری دانشگاه های کشورهای اسلامی بر مبنای مدل پنا (مقایسه تطبیقی انستیتومصدر، دانشگاه قطر و دانشگاه لاهور)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مهندسی عمران،معماری و بازآفرینی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCAR01_205
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 674
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه میرزائی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری، دانشگاه فردوسی مشهد

حامد کامل نیا

دکتری معماری، دانشیار گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه فردوسی مشهد

اکرم حسینی

دکتری معماری، استادیار گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

دانش برنامه دهی اگرچه پدیده ای پیچیده و بغرنج نیست، ولی امروزه مبهم و سربسته باقی مانده است. چالش مربوط به برنامه دهی، ناشی از عدم درک معنی و کاربرد این دانش و همچنین عدم اطلاع کامل از جایگاه آن در فرایند طراحی است. در حقیقت برنامه دهی به عنوان یکی از مراحل اولیه و مهم در فرایند طراحی معرفی می گردد که طراح توسط آن با موضوع و اهداف یک پروژه طراحی، به خصوص در زمینه نیازهای استفاده کنندگان، محیط و بستر پروژه، آشنا می گردد و به شکلی نظام مند این اطلاعات و ایده های مناسب را در سطوح مختلف مراحل طراحی به کار می گیرد. پنا ، که امروزه از وی به عنوان پدر علم برنامه دهی یاد می شود، در مدل برنامه دهی خود موضوعات طراحی را در قالب چهار مقوله: عملکرد، فرم، اقتصاد و زمان طبقه بندی می کند؛ که می توان با بررسی موضوعات طراحی زیرمجموعه هر یک از این مقوله ها، ابعاد مختلف پروژه را مورد مطالعه قرار داد. در پژوهش پیش رو به بررسی مدل برنامه دهی پنا در ارزیابی پروژه ها پرداخته می شود؛ روش این پژوهش مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای است و رویکردی توصیفی دارد. نتایج به دست آمده نیز حاصل مقایسه تطبیقی نمونه های موردی دستگاه های کشورهای اسلامی از منظر مدل برنامه دهی پنا می باشد؛ از برایند این بررسی مشخص می گردد که در میان مقوله های اصلی معرفی شده توسط پنا، توجه به مقوله فرم در بستر کشورهای اسلامی و مقوله عملکرد در بستر آموزشی دانشگاه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

کلیدواژه ها

کشورهای اسلامی، معماری دانشگاه ها، برنامه دهی معماری، پنا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.