بررسی رابطه توسعه پایدار با روانشناسی و علوم تربیتی
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی مدیریت،روانشناسی و علوم انسانی با رویکرد توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: MPHCONF05_079
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 703
نویسندگان
کارشناس روانشناسی دانشگاه آزاد واحد کرج
چکیده
دردنیای امروز بحث امنیت، حفظ پایداری اجتماعی، اقتصادی و محیطی به یکی از دغدغه های انسان مدرن تبدیل شده است به طوریکه هر شخص به ترسیم شکل خاصی از پایداری و تعیین ان، خود با دیگران، برای زندگی فردی و جمعی می پردازد . توسعه پایدار نیاز به شکل گیری و تداوم، همچنین خودباوری و خلاقیت دارد از همین منظر است که نقش زیر ساختی علوم تربیتی و روانشناسی با محوریت انسان با کشف قوانین رشد و تکامل طبیعی، در شکل دهی و سازماندهی شخصیت فردی و اجتماعی به کمک علوم رفتاری، علوم اجتماعی و روانشناسی معنی پیدا میکند و همچنین توسعه پایدار نیاز به تداوم دارد که با وضع روش های کشف شده از قوانین رشد و تکامل طبیعی، نقش مشاوره و آموزش نیز در تداوم ذکر شده معنی دارد. اگر روند رشد و تکامل طبیعی، بعنوان الگو توسعه سازمان شخصیت در بستر و کارکردهای علوم تربیتی و روانشناسی، را بعنوان یک اصل بپذیریم، آنگاه زنجیره توسعه سازمان شخصیت در فرد مقدمه ای خواهد بود بر ایجاد محورهای بعدی یعنی توسعه سازمانی فرهنگ در جامعه و نهادها و توسعه سازمانی زیست محیط در بهره وری و پایدار نگه داشتن محیط زیست. در این مقاله نشان داده می شود که نظام های آموزشی، تربیتی، تربیتی، پژوهشی و مشاوره ای که از یک سنخ می باشند، بعنوان سیستم های باز و پیچیده با بازخورهای خود کنترل به شکل دهی سازمان شخصیت در افراد و تداوم این شکل گیری مبادرت دارند. پیرو شکل دهی و تداوم سازمان شخصیت و در تعامل با یکدیگر سازمان فرهنگ جامعه و نهادها، و سازمان زیست محیط بهمراه نظریه ها و روشهای روانشناختی و جامعه شناختی و به کمک علوم مدیریت و برنامه ریزی و علوم زیست بوم شناختی است، که فرآیند توسعه پایدار را سبب خواهند شد.کلیدواژه ها
علوم تربیتی، روانشناسی، توسعه پایدار، ، سازمان فرد، رشد و تکامل طبیعیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.