بررسی روند تغییرات ضریب اطمینان شیب بالادست سد خاکی در برابر لغزش درطول فرآیند تخلیه مخزن سد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پیشرفت های اخیر در مهندسی و علوم نوین
  • کد COI اختصاصی: DESCONF02_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 838
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد طائب لو

کارشناس ارشد ژئوتکنیک از دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

سدها از جمله اساسی ترین زیرساخت های هرکشوری محسوب می شوند که نه تنها هزینه های بسیارزیادی جهت ساخت آنها میشوند، بلکه در اثر بروز حادثه در آنها میتوانند موجب بروز خسارات جبران-ناپذیر قابل توجه به مناطق اطراف شوند؛ لذا در مرحله طراحی بایستی تمام عوامل و شرایطی که ممکناست سبب ناپایداری آنها گردد، به طور دقیق شناسایی شوند. یکی از خطرناکترین شرایطی که میتواندسبب ناپایداری شیب بالادست سدها شود، شرایط تخلیه مخزن سد است. بنا به تعریف تخلیه سریع دراصطلاح فنی به شرایطی اطلاق میشود که سطح آب مخزن سد به هر دلیلی از جمه برداشت فراوان آب جهتمصارف مختلف و یا به وجود آمدن ترک های بزرگ و ناگهانی در اثر زلزله در زمان کوتاه و با سرعت زیاد پایین بیاید،در حالیکه تراز آب موجود در بدنه سد خاکی نتواند از تراز آب مخزن تبعیت نماید. تحت چنین شرایطی فشار آبحفره ای موجود در بدنه سد خاکی میتواند موجب ناپایداری شیب بالادست گردد. در این پژوهش، که هدفاساسی آن بررسی اثر سرعت تخلیه مخزن سد بر تغییرات ضریب اطمینان شیب بالادست در برابر لغزش است، ازنرم افزار GeoStudio استفاده شده است. در این تحلیل عددی مخزن سد خاکی همگنی در 4 مدت زمان متفاوت تخلیه گردید و تغییرات ضریب اطمینان شیب بالادست در برابر لغزش مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشانمی دهند که روند کلی تغییرات ضریب اطمینان در حین فرآیند تخلیه مخزن سد تحت تاثیر سرعت تخلیه مخزنقرار نمی گیرد؛ هرچند که با کاهش مدت زمان تخلیه مخزن سد، ضریب اطمینان در برابر لغزش نیز کاهش می-یابد. در این پژوهش تلاش شده است تا روابطی جهت نحوه توصیف تغییرات ضریب اطمینان در حین فرآیندتخلیه مخزن سد پیشنهاد گردد.

کلیدواژه ها

سد خاکی همگن، تخلیه مخزن سد، نرمافزارسد خاکی همگن، تخلیه مخزن سد، نرم افزار GeoStudio، تغییرات ضریب اطمینان، روابط پیشنهادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.