تاثیر زمان انبارمانی بربرخی فاکتورهای کیفی میوه تازه عناب

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی عناب
  • کد COI اختصاصی: JUJUBE01_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 749
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی زراعتگر

عضو هیات علمی و استادیار بخش زراعی و باغی مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان خراسان جنوبی

فرید مرادی نژاد

عضو هیات علمی و دانشیاردانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

محمد رضا میرزایی

عضو هیات علمی و استادیار بخش گیاه پزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان خراسان جنوبی

هادی محمودی

محقق بخش گیاه پزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان خراسان جنوبی

چکیده

بیش از 80 درصد مصرف میوه عناب بصورت خشکباری است اما به تازگی مصرف تازه خوری این میوه به دلیل ارزش غذایی و دارویی بالا بسیار مورد توجه قرار گرفته است، میوه تازه عناب عمر انباری بسیار کمی دارد و چندروز پس از برداشت، کاهش شدید کیفیت را به دنبال دارد. این کاهش کیفیت علاوه بر اینکه از ارزش غذایی و دارویی آن می کاهد بالطبع کاهش بازار پسندی و کاهش قیمت میوه تازه عناب را به دنبال خواهد داشت.میزان ویتامین C آن با گذشت زمان در شرائط دمای معمولی، 10 - 8 برابر کاهش می یابد .هدف از پژوه حاضر بررسی تغییرات صفات کیفی میوه تازه عناب در طول دوره 40 روزه انبارمانی بوده است. میوه های عناب در زمان برداشت برای مصرف تازه خوری ( مرحله crisp ) توسط دست چیده و بلافاصله از باغ به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس میوه های غیریکنواخت حذف و مابقی میوه ها در بسته بندی های پلی اتیلن سوراخ دار به ضخامت 30 میکرون به مدت 40 روز در دمای 5 - 3 درجه و رطوبت 90 - 85 درصد در یخچال نگهداری و در فواصل زمانی ( 40 - 30 - 20 - 10 - 0 ) روز پس از برداشت، صفات مورد نظر بر روی آنها اندازه گیری شد. این آزمایش بصورت طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار (پنج زمان انبارمانی) در 3 تکرار انجام شد. در این پژوهش تغییرات صفات: مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص طعم، pH ، اسیدآسکوربیک، در طول 40 روز انبار مانی به فاصله هر 10 روز بر روی میوه تازه عناب بررسی شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین زمان های انبارمانی در اکثر صفات مورد نظر، مشاهده شد بطوری که با افزایش طول دوره انبارمانی میزان مواد جامد محلول، pH و شاخص طعم میوه افزایش و بیش ترین مقدار عددی مواد جامد محلول (% 41 / 28 )، pH )14 / 7 ) و شاخص طعم ( 41 / 81 ) در روز 40 انبار مانی بدست آمد. در مقابل با افزایش طول دوره انبارمانی از میزان اسیدیته قابل تیتراسیون، و میزان اسیدآسکوربیک کاسته شد و در روز 40 انبار مانی کمترین مقدار عددی اسیدیته قابل تیتراسیون (% 36 ./ 0) و میزان اسید آسکوربیک (mg/100 g FW 16 / 90 ) بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد که روند تغییرات کیفی صفت میزان اسید آسکوربیک در طول دوره انبارمانی بسیار سریع بود و در مقابل، این روند تغییر در صفات دیگر در طول دوره انبارمانی آهسته تر بود که این تغییر در سرعت روند (کاهشی یا افزایشی) بسیار مهم بوده و اعمال روش های افزایش ماندگاری را تحت تاثیر قرار می دهد.

کلیدواژه ها

بافت میوه، خواص کیفی، ماندگاری، عمرانباری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.