شناسایی ژن های دارای مقاومت موثر به بیماری سفیدک پودری گندم در برخی از کانون های آلودگی کشور

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی تغییر اقلیم و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCCCIAE04_099
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 637
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی زهراوی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

محمد علی دهقان

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

حسین علی فلاحی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

حسین عظیمی

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

بیماری سفیدک پودری که توسط عامل Blumeria graminis DC f. sp. tritici Em. Marchal ایجاد می شود، یکی از مهمترین بیماری های قارچی گندم در جهان می باشد. به منظور شناسایی ژن های مقاوم با مقاومت موثر، واکنش مجموعه ای از ارقام افتراقی در برابر این بیماری در دو کانون آلودگی گرگان و ساری تحت شرایط طبیعی آلودگی طی سال های 1397 - 1394 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام مورد بررسی از لحاظ صفات مقاومت در نواحی و سال های آزمایش واکنش متفاوتی نشان دادند. ضریب آلودگی در سال 95 - 1394 در گرگان با ضریب آلودگی در سایر آزمایشات همبستگی معنی دار نشان نداد، اما آزمایش 96 - 1395 در گرگان با تمام آزمایشات دیگر از لحاظ ضریب آلودگی، همبستگی معنی دار داشت. بزرگترین ضریب همبستگی (** 641 / 0 = r) براساس این صفت، بین آزمایشات ساری و گرگان در سال 96 - 1395 مشاهده شد. ارقام افتراقی Maris Dove (Mld+Pm2) ، Shamrock (unknown Pm) ، Broom (Pm3d) و Axona (Pm2+Pm3d+Mld) دارای کمترین میانگین ضریب آلودگی در مجموع سال ها و مکان های مورد ارزیابی بودند. دو ژنوتیپ Ralle (Pm3d) و Holger (Pm6) دارای بیشترین فاصله ژنتیکی بودند. ژنوتیپ های NK-747 (Pm6) و Maris Huntsman (Pm2+Pm6) همچنین Amigo Maris Huntsman بیشترین شباهت ژنتیکی را داشتند. دندروگرام تجزیه خوشه ای، ارقام افتراقی را به دو گروه کلی، تقسیم نمود که هر گروه خود، به دو زیر گروه تقسیم شد. نتایج این تحقیق منجر به شناسایی ژن های دارای مقاومت موثر شد که در برنامه های اصلاحی برای مقاومت به سفیدک پودری قابل استفاده می باشند.

کلیدواژه ها

سفیدک پودری، مقاومت، ارقام افتراقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.