بررسی اثرات دریاچه ارومیه بر میکرومورفولوژی منافذ و حفرات در برخی اراضی شور-سدیمی در منطقه دیزج دول (غرب دریاچه ارومیه)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی تغییر اقلیم و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCCCIAE04_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 566
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه جعفرپور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم خاک، گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

شهرام منافی

استادیار مهندسی علوم خاک، گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

رزا ماریا پوک

استاد مهندسی علوم خاک، گروه خاکشناسی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی دانشگاه ییدا اسپانیا

چکیده

میکرومورفولوژی خاک علم مطالعه اجزا و عوارض خاک در شرایط طبیعی و دست نخورده می باشد. لذا با استفاده از این قابلیت می توان به نحو موثری حفرات و منافذ خاک که در صحرا و با چشم غیر مسلح امکان پذیر نیست، مورد بررسی قرار داد. در تحقیق حاضر، منافذ برخی از خاک های شور-سدیمی و غیر شور-سدیمی اراضی غرب دریاچه ارومیه، به طریقه میکرومورفولوژیکی و به کمک میکروسکوپ پولاریزان مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی مقاطع نازک نشان داد منافذ خاک های غیر شور سدیمی در افق های سطحی از نوع کامپاند پکینگ و پلانار و در افق های زیر سطحی عمدتا از نوع پلانار و مقداری کانال و ووگ می باشند. درحالیکه در خاک های شور-سدیمی که تحت تاثیر دریاچه ارومیه و املاح فراوان ناشی از آن بوده اند، منافذ عمدتا از نوع وزیکولار و تا حدی ووگی و کانالی می باشند. با توجه به اینکه کلیه شرایط پدولوژیکی این خاک ها نظیر مواد مادری، اقلیم، توپوگرافی، کاربری اراضی و غیره یکسان می باشند و تفاوت آنها تنها مربوط به شوری و سدیمی ناشی از دریاچه ارومیه می باشد، لذا می توان نتیجه گرفت که انتقال املاح دریاچه ارومیه و سدیم تبادلی فراوان ناشی از دریاچه به اراضی مجاور آن، سبب تخریب و متلاشی شدن و فروریزش خاکدانهها و از بین رفتن میکرواستراکچر حاک گردیده است. متعاقبا خروج گازهای محبوس شده و فشار ناشی از جریان آنها، سبب تشکیل منافذ وزیکولی گردیده است.

کلیدواژه ها

منافذ وزیکولی، منافذ کامپاندپکینگ، خاک شور- سدیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.