تاثیر دیپلماسی انرژی بر مناسبات ایران و کشورهای حوزه دریای خزر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی فرصت ها و چالش های پیش روی دریای خزر (با تکیه بر رژیم حقوقی، سیاسی و امنیتی، شیلات و محیط زیست، اقتصادی)
  • کد COI اختصاصی: OCCS01_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1002
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گارینه کشیشیان سیرکی

استادیار و عضو هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران

چکیده

اقتصاد سیاسی بین الملل حوزه ای از مطالعات بین رشته ای است که پیوندهای نزدیکی با دانش روابط بین الملل دارد. از سویی دیگر مساله ی انرژی از مهمترین مسائل کنونی در اقتصاد سیاسی بین الملل است. در حال حاضر انرژی، یکی از ابزارهای مهم کسب ثروت در عرصه ی سیاست خارجی و بین المللی تلقی شده و در این راستا نفت و گاز، همچنان کالایی با اهمیت استراتژیک در تجارت جهانی به شمار می روند. در ساختار نوین اقتصاد سیاسی بین الملل بنیان قدرت از وجه نظامی به وجه اقتصادی و فناوری، انتقال یافته و محور دیپلماسی، نه صرف تمرکز بر امور و مسائل سیاسی و نظامی، بلکه تمرکز بر مراودات اقتصادی و مسائل انرژی دارد. در چنین شرایطی، موضوع انرژی ضمن آنکه از طریق جذب سرمایه گذاریهای خارجی و نیز فراهم کردن بستری مناسب برای توسعه ی همکاری های منطقه ای، سبب تقویت زیرساختهای اقتصادی، افزایش نفوذ و نیز نقش سیاسی کشورها در معادلات قدرت منطقه ای دارد؛ میتواند به عنوان یک ابزار مهم دیپلماسی در جهت تحقق و پیشبرد اهداف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دوجانبه و چندجانبه ی کشورها و نیز تقویت همکاریهای مشترک میان همسایگان و تثبیت صلح و ثبات منطقه ای، موثر واقع شود. در همین راستا دیپلماسی انرژی ابزاری در عرصه سیاست خارجی است که دسترسی به انرژی و ارتقای همکاری های دوجانبه در بخش انرژی را ممکن میسازد و با این کار سبب میشود تا احتمال وقوع منازعه ها و ریسکهای تند، کاهش یابد. در این مقاله سعی شد تا تاثیر دیپلماسی انرژی بر مناسبات ایران و کشورهای حوزه دریای خزر بررسی شده و نتیجه حاصله نشان داد که تمرکز بر قدرت نرم، مشارکت، تعامل، به اشتراکگذاری منافع و تهدیدها، حفظ جایگاه کنترل و نفوذ خود در نظام بین الملل ازجمله بایسته های لازم برای اثرگذاری دیپلماسی انرژی در محیط سیاست خارجی است و کشور ایران به دلیل واقع شدن در کانون 75 درصد انرژی جهان، از موقعیتی بینظیر و ممتاز برای فعالسازی دیپلماسی انرژی برخوردار است.

کلیدواژه ها

دیپلماسی انرژی، ایران، حوزه دریای خزر، نفت و گاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.