ارزیابی فضای شهری اجتماع محور با رویکرد ترجیحات مردمی، نمونه موردی: میدان امام علی اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران
  • کد COI اختصاصی: CAUM02_551
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 523
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعیمه السادات ابطحی

عضو هیئت علمی دانشگاه شیخ بهایی، (گروه مهندسی شهرسازی و معماری، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه شیخ بهایی اصفهان)

ساناز هویدا

دانشجوی ارشد طراحی شهری، (گروه مهندسی شهرسازی و معماری، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه شیخ بهایی اصفهان)

چکیده

امروزه هدف از بررسی ترجیحات محیطی در طراحی فضاهای شهری تعیین و مشخص کردن شاخص ها و معیارهایی است که از طریق آن ها بتوان به طراحی فضای شهری با توجه به خواسته ها و نیازهای واقعی شهروندان و استفاده کنندگان از فضا دست یافت یا در صورت لزوم به ترمیم و احیا فضاهای شهری اقدام کرد. اهمیت این موضوع در آن است که شناخت ترجیحات محیطی شهروندان در فضاهای شهری سبب دست یافتن به مولفه هایی می شود که در ارتقا کیفیت فضاهای شهری سنتی و مدرن نقش به سزایی دارد. موضوع این پژوهش ارزیابی فضای شهری با رویکرد ترجیحات مردمی می باشد که در محدوده میدان امام علی انجام گرفته است. از این رو در این پژوهش سعی در شناخت شاخص های اجتماع پذیری که در ارتباط با ترجیحات شهروندان از فضای شهری می باشد. اهداف این پژوهش ارائه چارچوب نظری برای دستیابی به فضای شهری اجتماع پذیر متناسب با ترجیحات مردمی و نیز شناسایی عوامل موثر بر افزایش اجتماع پذیری افراد در فضا و تشویق آن ها به افزایش حضور و برقراری تعاملات میباشد. در این راستا به شناخت شاخصه های مشترک بین ترجیحات شهروندان و اجتماع پذیری آنان در فضا پرداخته که نتیجه آن ارائه مدل مفهومی می باشد لازم به ذکر است که این مدل تلفیقی از مدل جک نسر و مدل کاپلان (خوانایی، رمزو رازی، پیچیدگی، انسجام) می باشد. برای تحلیل و ارزیابی عوامل موثر بر افزایش اجتماع پذیری افراد در فضا متناسب با ترجیحات مردمی از روش تحلیل عاملی اکتشافی به کمک 265 پرسشنامه و نرم افزار SPSS انجام شد، همچنین جهت تشخیص مناسب بودن داده ها برای انجام تحلیل عاملی از روش KMO و آزمون بارتلت استفاده گردید. نهایتا با مقایسه میانگین ها به ارایه پیشنهاداتی برای شش عامل به دست آمده از تحلیل عاملی (رمز ورازی، خوانایی، عناصر شاخص کالبدی و عملکردی، تنوع کالبدی و عملکردی، هماهنگی اجزا، آسایش) پرداخته شد.

کلیدواژه ها

طراحی شهری، فضای شهری، اجتماع محوری، ترجیحات شهروندان، میدان امام علی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.