عوامل بروزسیل شهرآق قلا دراستان گرگان درسال 1391 (مدلسازی درنرم افزار HEC-RAS)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران
  • کد COI اختصاصی: CAUM02_161
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 596
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل سلیمانی شیری

دانشجوکارشناسی ارشد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران جنوب

سیامک بوداقپور

استادیار، دانشکده فنی ومهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران جنوب، تهران، ایران،

چکیده

سیل پدیده ای طبیعی است که جوامع بشری آن را به عنوان یک واقعه اجتناب ناپذیر پذیرفته اند. مدیریت جامع مهار و کاهش خسارات سیل مجموعه ای از اقدامات سازه ای و غیر سازه ای و یا تلفیقی از آنهاست که برای جلوگیری و یا کاهش ایجاد سیلاب در حوضه ها، یا کاهش برزو طغیان رودخانه ها و مسیل ها و بخصوص کاهش تلفات جانی و مالی و خسارات ناشی از سیلاب انجام می گیرد. در فروردین 1391 سیلی در شهرستان آق قلا در استان گلستان روی داد که باعث خرابی هایی در پل تاریخی آن (آق قلا) که دارای 5 دهانه می باشد. هنگام وقوع سیلاب بدلیل پر شدن از رسوبات و ضایعات 2 دهانه بتدریج مسدود شده و باعث بالا آمدن ارتفاع جریان رودخانه و برگشت آب شده که نهایتا باعث طغیان رودخانه و سیل شده است. در این تحقیق با توجه به توضیحات فوق و نرم افزار HEC-RAS پل آق قلا، رودخانه گرگانرود و با اعمال ضرایب زبری مانینگ و جریان سیلابی رودخانه در دو حالت دهانه های مسدود شده و دهانه های مسدود نشده شبیه سازی شده و نتایج بدست آمده از نتایج این انتظار می رود که سیلاب با دبی عبوری کمتر از سیلاب با دوره های بازگشت 50 و 100 ساله در صورتی که قسمتی از دهانه پل و مجرای عبور آب به هر علتی که مسدود شده باشد می تواند خسارت زیادتری نسبت به سیلاب با دبی عبوری بیشتر با دهانه و مجرا باز ایجاد نماید.

کلیدواژه ها

مدیریت سیل، مدیریت پیشگیری سازه ای و غیرسازه ای سیل، کاهش خسارت سیلاب، نرم افزار HEC-RAS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.