بررسی علل حذف غیر اختیاری گاوهای هلشتاین وارتباط آن ها با ظرفیت واحدها دربرخی از گاوداری های صنعتی استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA04_0637
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 476
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اشرفی

کارشناس ارشد اصلاح نژاد دام دانشگاه تبریز

سیدعباس رافت

عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

محمدرضا شیخلو

عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

صادق علیجانی

عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

اطلاعات مربوط به حذف دام ها از 12 گله ی صنعتی استان آذربایجان شرقی جمع آوری شده است که تعداد گاو موجوددر آن 1530 راس می باشد. میزان حذف زیاد دام در مزارع پرورش ضمن ایجاب هزینه سنگین برای تامین تلیسهجایگزین، با توسعه گله در تقابل می باشد. طرح حاضر به منظور مطالعه میزان وعلل حذف گاوشیری وبررسی علل حذفآن ها در گاوداری های صنعتی با ظرفیت های متفاوت اجرا شده است. این گاوهای حذف شده مربوط به سال 1392-1396 می باشند. براساس جمعیت گله به دستجات (> 100 و 100 - 200 و 200> ) تقسیم شدند. دلایل حذف در اینتحقیق قابل تقسیم به شش مورد می باشند که عبارتند از (سیستم پستانی، سیستم حرکتی، تولید مثلی، عفونی،متابولیکی وموارد دیگر). در این تحقیق از داده های گاوهایی که فقط به دلایل بیولوژیکی ازگله حذف شده بودند استفادهشد. جهت یافتن دلایل حذف در سنین پایین از گوساله های حذف شده نیز استفاده گردید. بیشترین میزان حذفگاوهای شیری مربوط به سال های 5 و 6 به ترتیب 17/9 و 31/7 گزارش شد. بیشترین علل حذف در گاوداری ها با 29/81درصد مربوط به تولید مثل وبعد از آن مربوط به علت عفونی، متابولیکی وحرکتی به ترتیب 18 ، 17/5 و 15/13 بود. میزانحذف گاوداری ها در ارتباط با ظرفیت واحدها در این تحقیق با ضریب خطای کمتر از 0/0008 معنی دار شد. به این معنیکه افزایش ظرفیت گاوداری ها با میزان حذف دام ها در ارتباط است. همچنین با افزایش ظرفیت ها تا اندازه ای از میزانحذف دام ها کاسته می شود.

کلیدواژه ها

حذف غیر اختیاری، دلایل حذف دام، سود گاوداری ها، آزمون Chi-square ، آذربایجان شرقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.