مقایسه شاخص های تنوع زیستی دشمنان طبیعی آفات مرکبات درباغ سالم طی فصول مختلف سال در استان مازندران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA04_0546
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 495
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد، حشرهشناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

لطفعلی دولتی

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

محمدرضا دماوندیان

دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

اورنگ کاوسی

دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

سیدیوسف موسوی طغانی

دکتری اگرواکولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

این پژوهش برای ارزیابی شاخص های تنوع زیستی دشمنان طبیعی در باغ سالم مرکبات شهرستان بابلسر(استان مازندران) که تحت مدیریتآفات (استفاده از روغن معدنی) قرار دارند انجام شد. در باغ سه تکرار که هر تکرار شامل 10 درخت و جمعا 30 درخت بود، برای نمونه برداریانتخاب شد. واحد نمونه برداری یک برگ از ارتفاع 200 - 150 سانتی متر از چهار جهت جغرافیایی درخت (شمال، جنوب، شرق و غرب) بود کهبه طور تصادفی برداشت و پس از انتقال به آزمایشگاه، شناسایی حشرات با استفاده از منابع انجام شد. همچنین شمارش کلنی شته های پارازیتشده و شمارش دشمنان طبیعی در تاج اطراف هر درخت در محدوده ارتفاع 5 / 1 الی 2 متر در همان مکان انجام و ثبت شد. نمونه برداری ها بهمدت یک سال از فروردین ماه 95 تا فروردین ماه 96 به فاصله هر دو هفته یکبار انجام گردید. شاخص های تنوع زیستی با استفاده از نرم افزارتخصصی بومشناسی غنای گونه ای، تعیین و در قالب نرم افزار SAS (نسخه 9.1) تجزیه شد. نتایج تجزیه واریانس شاخص های تنوع زیستی دشمنانطبیعی در باغ سالم حاکی از آن است که شاخص های تنوع در باغ سالم طی چهار فصل نشان از وجود اختلاف معنی دار بود. به این ترتیب کهشاخص سیمپسون در سطح 5 درصد و شاخص های شانون و بریلویین در سطح یک درصد معنی دار بودند. همچنین مقایسه تنوع زیستی درفصول مختلف سال نشان داد که بالاترین تنوع زیستی دشمنان طبیعی در باغ را در فصل بهار شاهد هستیم. همچنین این پژوهش نشان داد کهاستفاده از روغن معدنی در باغ های مرکبات به حفظ دشمنان طبیعی نیز کمک کرده است. در ضمن مشخص گردید تنوع دشمنان طبیعی باتنوع آفات همبستگی مثبت دارد و این فرایند گامی روبه جلو برای رسیدن به ایجاد کشاورزی و باغداری پایدار در منطقه خواهد بود و گامیمثبت در جهت کاهش استفاده از سموم شیمیایی در مناطق مرکبات خیز کشور خواهد بود.

کلیدواژه ها

آفات مرکبات، باغ رایج، باغ سالم، تنوع، روغن معدنی، دشمنان طبیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.