پهنه بندی خطر سیل در حوزه آبخیز سرآب با استفاده از منطق فازی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA04_0476
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 622
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول شریفی خیرآبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه اردکان

مهدی حیات زاده

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه اردکان

علی فتح زاده

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه اردکان

وحید موسوی

دکترای آبخیزداری

چکیده

مناطق مجاور رودخانه ها که به دلیل شرایط خاص خویش فضاهایی متناسب برای انجام فعالیت های اقتصادی و اجتماعی محسوب می شوند. همواره در معرض خطرات ناشی از وقوع سیلاب ها قرار دارند. از این رو تعیین میزان پیشروی سیلابحائز اهمیت فراوان خواهد بود. هدف از این پژوهش، تهیه نقشه پهنه بندی خطر سیل در حوزه آبخیز سراب با استفاده از منطق فازی و نرم افزار ARCGIS می باشد. برای این منظور پس از انجام مطالعات فیزوگراف، اقلیم شناسی و هیدرولوژی منطقه مورد مطالعه، نسبت به تهیه نقشه های کاربردی اقدام گردید. سپس برای هریک از لایه ها توابع عضویت تعیین شده (فرایند استانداردسازی) و ارزش لایه ها در بازه صفر و یک قرار گرفت. برای این کار ابتدا رابطه هر یک از پارامترها با سیلاب مورد بررسی قرار گرفته و سپس توابع مربوطه تعیین گردیده است. در نهایت و بعد از فازی سازی نقشه ها در نرم افزار ARCGIS، نقشه پهنه بندی خطر سیل با اعمال عملگر جمع فازی، ضرب فازی و گامای فازی با مقادیر 0/7، 0/8 و 0/9 تهیه گردیده و نقشه های پهنه بندی خطر سیل در پنج طبقه خطر بسیار کم، خطر کم، خطر متوسط، خطر زیاد و خطر بسیار زیاد تهیه شده است. با توجه به اینکه نتایج بدست آمده از گامای 0/9 به واقعیت منطقه نزدیک تر بوده، این نقشه بعنوان نقشه نهایی انتخاب گردیده است.

کلیدواژه ها

حوزه آبخیز سراب، پهنه بندی، خطر سیل، منطق فازی، ARCGIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.