بررسی حذف بیولوژیکی فلز سنگین سرب (Pb) با استفاده از جلبک های قرمز در پساب های صنایع پتروشیمی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA04_0329
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 433
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصوره محمدرضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران-محیط زیست ، دانشگاه پیام نور واحد شیراز

الهام اسراری

استاد گروه مهندسی عمران-محیط زیست دانشگاه پیام نور واحد شیراز، دکتری محیط زیست

چکیده

فلزات سنگین از جمله آلاینده های زیست محیطی هستند که در تمام نقاط جوامع صنعتی یافت می شوند. سرب (Pb) از جمله ی این فلزاتمی باشد. سطح جهانی آلودگی محیطی به فلزات در دو قرن اخیر بشدت افزایش یافته است. حضور برخی از فلزات سنگین در اکوسیستم-های آبی، تهدیدی همیشگی برای سلامت جوامع بشری است. معضل اصلی مربوط به فلزات سنگین آن است که این آلاینده های غیرآلی برخلاف آلاینده های آلی تجزیه پذیر نمی باشند. این واقعیت، فلزات سنگین را به یکی از خطرناکترین گروه آلاینده های زیست محیطی مبدلساخته است. اخیرا، جذب فلزات سنگین با استفاده از مواد بیولوژیکی به عنوان یک گزینه مناسب به جای استفاده از روش های فیزیکیمعمولی موجود، مطرح است. روش های زیستی مزایایی همچون هزینه های عملیاتی کم، حذف انتخابی برای فلز مشخص، کمترین مصرفمواد شیمیایی (در نتیجه لجن تولیدی) و راندمان بالا برای غلظت های کم فلزات دارند. هدف این مطالعه بررسی حذف بیولوژیکی فلزسنگین سرب (Pb) با استفاده از جلبک های قرمز (Gracilaria corticata) در پساب های مراکز صنعتی منطقه ی ویژه عسلویه است. طی نتایج به دست آمده در pH3 کمترین میزان جذب زیستی برای فلز سرب اتفاق افتاد، اما با افزایش pH میزان جذب نیز افزایش یافته به طوری که بیشترین میزان جذب درون pH های بهینه اتفاق افتاد و بعد از pH بهینه میزان جذب کاهش می یابد. همچنین با افزایش غلظت، از درصد جذب کاسته شده به نحوی که درصد جذب از 84% برای فلز سرب در غلظت 10 ppm به میزان 10% در غلظت 100ppmرسیده است. سنتیک جذب فلز سرب توسط تفاله های جلبک گراسیلاریا سریع بوده به طوری که برای این فلز بعد از گذشت 40دقیقه دقیقه بعد از شروع آزمایش، جذب به تعادل رسیده و در زمان 40 دقیقه، 84 % جذب صورت گرفته است. از این تحقیق می تواننتیجه گرفت که، تفاله های جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا که آگار آن استخراج شده جاذب زیستی مناسبی برای حذف فلز سرب از محلول-های آبی محسوب می شود.

کلیدواژه ها

جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا، جذب زیستی، سرب، فلزات سنگین، پساب صنعتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.