نمادهای پایداری محیط زیست در باور مذهبی ایران با تاکید بر دین زرتشت و اسلام

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA04_0280
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 890
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهنام سربخشیان

عضو هیات علمی گروه صنایع دستی دانشگاه بجنورد

معینه السادات حجازی

عضو هیات علمی گروه صنایع دستی دانشگاه بجنورد

چکیده

مسائل محیط زیست از محورهای مهم توسعه پایدار و از چالش های اساسی پیش روی حکومت هاست. آنچه کهموجبات آسیب به طبیعت را فراهم کرده، بهره کشی های بیش از حد انسان از طبیعت با دیدگاه های مدرنیستی است. بهنظر می رسد انسان ها در چارچوب های دیدگاه های سنتی رفتارهای بسیار مسالمت آمیزتری با محیط داشته اند. از آغازشکل گیری حکومت های قدرتمند باستانی و تاریخی در ایران دو دین زرتشت و اسلام تاثیرات شایان توجهی بر تفکراتایرانیان گذاشته اند. ادیان از زبان نمادین در بیان مفاهیم عمیق و القای تاثیرات درونی بهره بسیار برده اند. در این مقاله بهشناخت نمادهای مرتبط با محیط زیست در فرهنگ بومی و باورهای مذهبی مسلط در ایران و با روش توصیفی- تاریخی پرداخته شده است. اطلاعات مبنا به شیوه اسنادی- کتابخانه ای جمع اوری شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نمادها در شش گروه عمده شامل نمادهای آسمان، باد و اجرام آسمانی: 1- ماه، ستارگان، خورشید و سیارات، 2- کوه، خاک، سنگ، غار، صحرا، 3- آب، رود، چشمه، 4- گیاهان: گلها، درختان، 5- حیوانات، 6- آتش و نور قابل بررسی می باشند. باورهای زرتشتی و اسلامی هر دو با عناصر طبیعت ارتباط تنگاتنگی دارند که به موجب آن احترام به طبیعت ازوظایف دینی محسوب میگردد، نمادهای بسیاری در فرهنگ ایران از گذرگاه این نمادها پدید آمدند که قابلیت دراختیارگیری در عرصه های فرهنگی، ادبی و هنری، معماری و شهرسازی پایدار در مقیاس فردی و اجتماعی منطقه ای،ملی و بین المللی را در راستای حفظ و احیاء محیط زیست دارا می باشند.

کلیدواژه ها

فرهنگ ایران، باور مذهبی، پایداری محیطی، نماد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.