تحلیل الگوهای مکانی - زمانی آلودگی هوا و بارش به منظور استخراج ارتباط آنها در کلانشهر تهران
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: سومین همایش ملی کاربرد مدل های پیشرفته تحلیل فضایی(سنجش از دور و GIS) در آمایش سرزمین
- کد COI اختصاصی: GISLS03_097
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 842
نویسندگان
دانشآموخته کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
دانشجوی کارشناسی دانشگاه تفرش
چکیده
بارش یکی از فرآیندهای پنجگانه چرخه آب و لازمه ادامه حیات بر روی کره خاکی است. با گرمتر شدن کره زمین و کاهش منابع آبی، اهمیت بارش دو چندان میشود. در مقابل، آلودگی هوا پدیدهای است که حیات بشر امروز را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. رشد جمعیت، توسعه کارخانه ها و تعدد خودروهای سوخت فسیلی از مهمترین عوامل افزایش آلودگی هوا هستند. افزون بر شناخت ماهیت دو پدیده آلودگی و بارش، استخراج ارتباط بین این دو پدیده نیز برای مدیریت سنجیده سیاست گذاریهاو تصمیم گیریهایی که افزایش آلودگی و یا کاهش بارندگی را در پی دارند، دارای اهمیت میباشد. همچنین آگاهی از فرآیند آلودگی و بارش در فصول مختلف سالهای اخیر، به پیشبینی بهتر وضعیت آنها در مناطق مختلف کمک میکند و میتوان راهکارهایی جهت مدیریت منابع آبی و یا کاهش آلودگی هوا در هر منطقه ارائه داد. در این مطالعه سعی شده است که با بررسی داده های دو پارامتر بارش و آلودگی هوا در مناطق 22گانه کلانشهر تهران، همبستگی و رابطه بین این دو پارامتر از نظر مکانی و زمانی استخراج و مدلسازی شود. میزان بارش و کربن مونوکسید (CO) هوا به عنوان شاخص آلودگی در سه مقطع زمانی سالهای 1388، 1392 و 1396 بررسی شده اند. نتایج این مطالعه نشان میدهند که این دو پارامتر، رابطه معناداری با یکدیگر دارند. به عنوان مثال، در بیشتر مناطق تهران، ماه هایی از سال که دارای بارش کمتر بوده اند، به طور معمول از کربنمونوکسید بیشتری در هوا نیز برخوردار بودهاند. همچنین با استفاده از رابطه همبستگی پیرسون و آزمون واریانس یک طرفه (ANOVA)، ارتباط این دو پارامتر برای هر ماه و برای هر منطقه از تهران به صورت جداگانه مورد مطالعه قرار گرفت که نتایج آن نشان میدهد این دو پارامتر با یکدیگر همبستگی داشته که با گذشت زمان و افزایش آلودگی شهر، همبستگی بین کربن مونوکسیدو بارش در مناطق، کمتر شده است. علاوه بر آن در ماه های سرد سال به علت پدیده وارونگی هوا، بارندگی نمیتواند به تنهایی عامل کاهش آلودگی هوا باشد. در پایان، مدل رگرسیون چندجمله ای کربن مونوکسید بر حسب بارش برای هر یک از سه سال استخراج گردید که نشاندهنده وجود رابطه درجه سه بین دو پارامتر بوده است. ضرایب به دست آمده برای مدل رگرسیون نشان میدهد در سالهایی که بارندگی بیشتر بوده، این رابطه قویتر و معنادارتر بوده است. این امر میتواند به علت افزایش تاثیر عوامل دیگر نظیر تراکم جمعیت، جهت باد، خودروها و ساختمانها بر میزان کربن مونوکسید هوا در مناطق یا در مواقعی باشد که بارندگی کاهش مییابد. بنابراین ضرورت دارد که این عوامل در سیاستگذاریهایی که برای مناطق کم بارش یازمانهای کاهش بارندگی اتخاذ میگردند، منظور گردد.کلیدواژه ها
بارش، آلودگی هوا، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندجمله ای، مدلسازیمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.