ارزیابی مقایسه ای روش های سنجش چگونگی مورفوتکتونیسم با تحلیل تصاویر ماهواره ای (منطقه مورد مطالعه : زاینده رود)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی کاربرد مدل های پیشرفته تحلیل فضایی(سنجش از دور و GIS) در آمایش سرزمین
  • کد COI اختصاصی: GISLS03_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 597
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلال بیاتی اشکفتکی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد

سیدعلی المدرسی

دانشیار گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه آزاد اسلامی یزد

سیده راضیه کشاورز

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد

چکیده

در مناطق مختلف، دلایل متنوعی برای فعالیت های مورفوتکتونیکی و همچنین ایجاد فرونشست وجود دارد. این پدیده می تواند از یک سو باعث ایجاد فرصت ها و از سوی دیگر باعث خسارات گردد. بررسی و پایش تغییرات سطح زمین چه به صورت ساختاری و چه به صورت ریخت شنا سی از مهم ترین دغدغه های ذهنی اندی شمندان در جهان میبا شد. منطقه مطالعاتی زاینده رود در شمال ا ستان چهارمحال و بختیاری جمله مناطقی ا ست که برای پژوهشگران علم مورفوتکتونیک از جذابیت بالایی برخوردار بوده و تحقیقات متنوعی در این محدوده انجام شده است. در این پژوهش برای منطقه زاینده رود 20 نقطه در امتداد رودخانه در نظر گرفته شد که هم از نظر فعالیت های مورفوتکتونیک با ا ستفاده از شاخص های مورفیک و هم از نظر جابجایی زمین با ا ستفاده از تداخل سنجی راداری مورد برر سی قرار گرفتند. در برر سی منطقه زاینده رود از 2 شاخص مورفیک نسبت پهنا به عمق (Vf) و شاخص نسبت (V) ا ستفاده شد. مقادیر این شاخص ها در هر نقطه نشان دهنده میزان فعالیت مورفوتکتونیکی آن میباشد. میانگین مقادیر شاخص های Vf و V برای منطقه زاینده رود به ترتیب برابر با 2,123 و 0,94 میباشد. با استناد به نتایج شاخص های مورفیکی منطقه مطالعاتی زاینده رود میتوان اذعان داشت که رودخانه زاینده رود در محدوده مطالعاتی، به طور میانگین و در مجموع در حالت نیمه فعال قرار دارد؛ هرچند که منطقه مرکزی محدوده دارای فعالیت نسبتا بیشتری است. در این پژوهش ارتباط تکنیک تداخل سنجی راداری با بحث مورفوتکتونیک با تولید نقشه های میزان جابجایی زمین طی سال های 2015 ، 2016 ، 2017 و 2018 در محدوده های مطالعاتی برقرارگردید. جایی که میزان جابجایی زمین در منطقه با میزان فعالیت های تکتونیکی و زمین ریخت شناسی مورد مقایسه واقع شد. مقادیر جابجایی با نتایج حاصل از شاخص های مورفیک همبستگی و هماهنگی ب سیار بالایی را نمایش می دهد و فقط در نقاط اندکی میزان هماهنگی کمی وجود دارد.

کلیدواژه ها

مورفوتکتونیک ، اینترفرومتری ، فرونشست ، C band ، تصاویر ماهواره ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.