کاربرد سنجش از دور در آمایش و سازماندهی منابع مشترک مناطق مرزی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی کاربرد مدل های پیشرفته تحلیل فضایی(سنجش از دور و GIS) در آمایش سرزمین
  • کد COI اختصاصی: GISLS03_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 746
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه اخباری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی، دانشگاه فردوسی مشهد

سیدهادی زرقانی

دانشیار جغرافیای سیاسی، دانشگاه فردوسی مشهد

مسعود مینائی

استادیار گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

مناطق مرزی از مناطق مهم کشور است و نیاز به برنامه ریزی فضایی متفاوتی نسبت به مناطق مرکزی کشور دارند، آمایش مناطق مرزی علاوه بر رعایت تامین منافع ملی احتیاج به رعایت ملاحظات کشور همسایه نیز دارد، این نکته زمانی که منابع مهم کشور ها در مرزهای آن ها واقع شده است اهمیت بیشتری می یابد. منابع مشترک مرزی می تواند منجر به ایجاد تنش در روابط همسایگان شود؛ به ویژه منابع آب مشترک در مرز کشورها که از اهمیت زیادی برخوردار است و به طور طبیعی منازعه بر سر آن به خصوص در مورد رودها و آبهای سطحی جدی تر خواهد بود، ازینرو حساسیت آمایش سرزمین در این مناطق را افزایش می دهد. فناوری سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی یکی از مهم ترین و کاربردی ترین فناوری ها در این زمینه است که می تواند در مدیریت کارآمد تر منابع مرزی نقش موثری داشته باشد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع معتبر کتابخانه ای در صدد بررسی نقش و کاربرد سنجش از دور جهت تصمیم گیری های آمایش سرزمین در مناطق مرزی، به ویژه منابع آبی است. یافته های پژوهش نشان می دهد فناوری سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در مورد ساماندهی بسیاری از مسائل و چالش های مرزی چون بررسی و پایش تغییرات رودهای مرزی، تغییرات منابع مشترک مرزی، تاثیر رخدادهای طبیعی چون سیل، تغییرات کاربری اراضی در پیرامون مرز، تغییرات کمیت و کیفیت رودهای مشترک مرزی و... نقش موثری داشته باشد. بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد ماهواره لندست بهترین ماهواره ای است که می توان از تصاویر آن برای برنامه ریزی فضایی بهتر در مسائل مرزی و جلوگیری از ایجاد تنش در مرز ها ها استفاده نمود. بر این اساس استخراج داده های مورد نیاز در زمینه منابع مشترک مرزی، نیاز به بررسی باندهای 5؛4؛3؛1 در ماهواره های سری 1تا7 لندست و باندهای11-10-8-5-2-1 در ماهواره سری 8 می باشد که قابلیت تفکیک فضایی 15متر را دارد.

کلیدواژه ها

آمایش سرزمین، مناطق مرزی،منابع مشترک مرزی، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.