فرهنگ اتاق عمل در مواجهه با آموزش دانشجویان اتاق عمل: مشارکتی یا سلسله مراتبی
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: دومین همایش پژوهشی سالیانه دانشجویی اتاق عمل کشور
- کد COI اختصاصی: ARCIORSMED02_194
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 470
نویسندگان
استاد یار گروه آموزشی اتاق عمل و هوشبری، مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران.
استاد یار گروه آموزشی اتاق عمل و هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران.
کارشناسی ارشد عضو هیات علمی گروه آموزشی اتاق عمل و هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
چکیده
سابقه و هدف : فرهنگ اتاق عمل به عنوان بخشی از یک فرهنگ سازمانی، مجموعه ای از باورها و ارزش های مشترکی است که می تواند بر رفتار و اندیشه اعضای اتاق عمل اثر گذاشته و نقطه شروعی برای حرکت و پویایی و یا مانعی در آموزش بالینی دانشجویان اتاق عمل به شمار آید. این مطالعه کیفی با هدف بررسی فرهنگ حاکم بر اتاق های عمل انجام گردید. روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای کیفی در سال-96 95 انجام شد. محیط این مطالعه، کلیه اتاق عمل های بیمارستان های اموزشی خراسان رضوی (مشهد، سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه و گناباد) بود. مشارکت کنندگان شامل، 35 نفر از ذی نفعان آموزش رشته اتاق عمل، یعنی دانشجویان ترم های مختلف تحصیلی، سر پرستاران، مربیان، جراحان و پرسنل اتاق عمل در مراکز مختلف دانشگاهی در استان خراسان رضوی بودند که غنی از اطلاعات بوده و تمایل به بازگویی تجربه خود داشتند. در این مطالعه نمونه گیری ابتدا به روش هدفمند و سپس با نمونه گیری نظری ادامه پیدا کرد. از ویژگی مشارکت کنندگان: تمایل به مشارکت در پژوهش و بیان تجارب خود، دانشجویان مشارکت کننده، حداقل یک دوره کاراموزی گذرانیده، مربیان آموزشی، حداقل سابقه یک سال آموزش در اتاق عمل را داشته و پرسنل اتاق عمل نیز حداقل سابقه یک سال کار در اتاق عمل را داشته باشند. نمونه گیری در ابتدا مبتنی بر هدف و سپس به روش گلوله برفی ادامه یافت و نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه یافت. کلیه مصاحبه ها ضبط و سپس دست نویس شد و با استفاده از روش مقایسه ای مداوم و به روش تحلیل محتوای کیفی عرفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته ها : از توصیف های غنی و عمیق مشارکت کنندگان، درون مایه های زیر مربوط به فرهنگ اتاق عمل، به دست آمد: کار تیمی؛ ساختار سلسله مراتبی (جو پزشک سالاری)؛ پارادوکس تعاملات حرفه ای و تعاملات نامناسب؛ دوگانگی رفتارها و عدم قانون گرایی تیم جراحی در قبال رعایت و حفظ استرلیتی، قوانین و مقررات اتاق عمل، مشارکت تجربه های بالینی غیر متجانس در یک تیم، متفاوت بودن ویژگی های شخصیتی اعضاء تیم جراحی در مدیریت استرس، آموزش تلخ و عدم تمایل اعضای تیم برای پذیرش دانشجو. نتیجه گیری: آموزش بالینی در اتاق عمل با مفهوم کار تیمی عجین شده است و این مساله تاثیر فراوانی در فرایند آموزش بالینی و پذیرش دانشجوی تازه کار و بی تجربه در تیم جراحی، دارد. به نظر می رسد ساختار سلسله مراتبی و تصمیمات شخصی جراح به عنوان رهبر تیم جراحی در پذیرش یا عدم پذیرش دانشجو، می تواند بر کسب صلاحیت بالینی و توانمندی دانشجویان اتاق عمل تاثیر داشته باشدکلیدواژه ها
فرهنگ اتاق عمل،آموزش بالینی، دانشجویان اتاق عملمقالات مرتبط جدید
- جایگاه زنان در بسط دانش سنتی حفاظت از محیط زیست
- مروری بر مدیریت دیابت درشرایط بحران با تاکید بر آموزش خود مراقبتی
- مروری بر تاثیر آموزش بکارگیری تجهیزات حفاظت فردی بر میزان اضطراب شغلی پرستاران شاغل در بخ شهای مراقبت ویژه کووید- ۱۹
- مروری بر تاثیر آرام سازی پیشرونده عضلانی بر میزان استرس و اضطراب بیماران
- حساسیت اخلاقی و عوامل موثر بر آن: یک مقاله مروری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.