بررسی خطاهای پزشکی در اتاق عمل: راهکارهایی در جهت پیشگیری و کاهش: مروری سیستماتیک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش پژوهشی سالیانه دانشجویی اتاق عمل کشور
  • کد COI اختصاصی: ARCIORSMED02_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید دژبخت

کارشناس ارشد پرستاری مراقبت های ویژه، دانشکده پرستاری، دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران

فاطمه بصیری

کارشناس ارشد آموزش بهداشت، مرکز آموزشی درمانی امیرالمومنین (ع) گراش، دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران

آرمین فریدونی

دانشجوی کارشناسی ارشد اتاق عمل، کمیته تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

چکیده

زمینه و هدف: خطای پزشکی(Medical error) یکی از چالش های مهمی است که نظام سلامت را در همه کشورها تهدید می کند و موضوعی جهانی، هزینه بر و دارای عواقب شدید برای بیماران و جامعه و یکی از جدی ترین حوادث به خصوص در اتاق عمل می باشد. این مطالعه به منظور بررسی راهکارها در جهت کاهش و پیشگیری خطاهای پزشکی در اتاق عمل صورت گرفته است. روش جستجو: مطالعه حاضر از نوع مروری سیستماتیک می باشد که در سال 1398 انجام شده است، در این مطالعه مقالات منتشرشده بین سال های 1380-1397(2000-2019) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور دستیابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیکی به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلیدواژه های ذکرشده در بخش کلمات کلیدی با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبر شامل PubMed، Google scholar،Scopus، Web of since، ScinceDirect، ProQuest انجام شد.یافته ها: در مطالعه پیش رو مجموعا 29 مقاله از نوع توصیفی مداخله ای جمع آوری گردید. بررسی ها نشان داد استفاده از چک لیست جراحی ایمن و زمان انتظار (time out) به خاطر جلب توجه کارکنان به ایمنی بیمار، رفع ناسازگاری های اطلاعات بیمار و کارکنان، برقراری ارتباطات فعال و موثر بین اعضای تیم جراحی، نظارت کیفی از ابتدا تا انتهای عمل، افزایش استانداردسازی، استفاده از روش آموزشی شبیه سازی برای تیم درمان، توجه بیشتر به آگاهی موقعیتی در آموزش جراحی، انسجام تیمی و رهبری، استفاده از اطلاعات همراهان و مشارکت بیمار، تشویق گزارش خطاها و سیستم های گزارش دهی آسان، تجزیه و تحلیل عوامل انسانی موثر پس از هر خطا، توسعه تکنولوژی سیستم های شناسایی بیمار مانند بارکد یا برچسب های رادیوفرکانسی، اصلاح در برنامه ریزی و مدیریت اتاق عمل، می توانند از تعداد خطاها بکاهند و از وقوع آن پیشگیری کنند.نتیجه گیری: مراقبت های جراحی همراه با پیشگیری از حوادث ناخواسته در اتاق عمل تاثیر مستقیمی بر امنیت و بهبودی بیماران دارد و رعایت و درک فرهنگ ایمنی توسط تیم جراحی و سازمان ها می تواند یک محیط امن تر را فراهم کند که منجر به عوارض جانبی کمتر شود.

کلیدواژه ها

خطاهای پزشکی، اتاق عمل، ایمنی بیمار، Medical error، operation room،patient safety

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.