فراوانی و علل و موانع گزارش دادن خطاهای درمانی از دیدگاه دانشجویان اتاق عمل دانشکده علوم پزشکی گراش

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش پژوهشی سالیانه دانشجویی اتاق عمل کشور
  • کد COI اختصاصی: ARCIORSMED02_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 412
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر منصوری

۱هیات علمی دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران

مژگان امیری

دانشجو اتاق عمل، دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران

فاطمه رستمی

۳دانشجو اتاق عمل، دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران،

محمد رفیع بذرافشان

هیات علمی دانشکده علوم پزشکی لار، لار، ایران

راضیه آزادی فکر

هیات علمی دانشکده علوم پزشکی لار، لار، ایران،

چکیده

سابقه و هدفخطاهای درمانی از شاخص های مهم ایمنی بیمار محسوب شده و موجب آسیب بیمار، افزایش نرخ مرگ و میر، مدت اقامت و هزینه، نارضایتی و کاهش اعتماد می شوند. یکی از بخش ها که براساس نیازهای سازمانی، آموزشی، محیطی و تکنولوژیکی از پرخطرترین بخشهای بیمارستان است و پروسیجرهای مختلف در آن انجام می شود، اتاق عمل می باشد. با توجه به اینکه دانشجویان نیز در طی کارآموزی ها در اتاق عمل حضور یافته و تحت آموزش هستند، احتمال خطا در بین آنها وجود دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف فراوانی و علل خطاهای درمانی و موانع گزارش دادن آنها در دانشجویان اتاق عمل دانشکده علوم پزشکی گراش انجام گرفت.مواد و روش هااین پژوهش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان رشته اتاق عمل دانشکده علوم پزشکی گراش بوده که حداقل یک ترم را در اتاق عمل حضور داشته اند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخت که براساس مطالعات قبلی طراحی شده بود استفاده گردید. پرسشنامه چهار قسمت داشته شامل: اطلاعات دموگرافیک، نوع خطا، علل بروز خطا و پرسشنامه علل عدم گزارش خطا. پس از تکمیل پرسشنامه اطلاعات در نرم افزار SPSS 16 وارد و آنالیز شدند. یافته ها از 59 نفر شرکت کننده 74/6% مونث و 93/22% مجرد و میانگین سنی 21/73±1/95 سال بود. بیشترین میزان خطا مربوط به عدم رعایت تکنیک استریل (62/7%)، استفاده نادرست از تجهیزات (61/1%)، شمارش نادرست گازهای جراحی (55/9%) بود. بیشترین علت بروز خطا ناآشنایی با پروسیجر جراحی (76/3%)، حواس پرتی (67/8%)، هماهنگی ناکامل تیم جراحی (7/62%) بود. بیشترین علل گزارش نکردن خطا سرزنش شدن توسط جراح (2/71%)، تاثیر در نمره ارزیابی و بروز مشکلات آموزشی (4/64%)، ترس از اطلاع دادن به مربی و بی کفایت تلقی شدن (61%) بود. نتایج رگرسیون لجستیک در خصوص فراوانی خطا نشان داد هیچ یک از متغییرهای دموگرافیک با سه مورد فوق تفاوت معنی داری را نشان ندادند (0/05< P). همچنین در مورد علل بروز خطا هیچ یک از متغییرهای دموگرافیک با سه مورد فوق تفاوت معنی داری را نشان ندادند (0/05< P). در مورد علل گزارش نکردن خطا تنها گزینه تاثیر در نمره ارزیابی و بروز مشکلات آموزشی با جنس (مونث) رابطه معنی دار آماری (0/013< P) داشت و با دیگر متغییرهای دموگرافیک رابطه معنی داری نداشت. در مورد شناسایی و پیشگیری از خطا (23/7%) و در مورد گزارش خطا (44/1%) دانشجویان بیان کردند که در طول تحصیل آموزشی دریافت نکرده اند.نتیجه گیریبا توجه به این که اتاق عمل به دلیل انجام پروسیجرهای تهاجمی متعدد، مکانی است برای بروز انواع خطا و اینکه فرایند خطایابی نظام مندی در مراکز آموزشی-درمانی نیز وجود ندارد، مهم است که با روش های مختلف خطاهای درمانی، علل و راه های پیشگیری از آنها را به دانشجویان آموزش داد. همچنین فرهنگ گزارش دادن خطا را بصورت مستدل و قانونمند ایجاد و گسترش داد تا دانشجویان که در مرحله ابتدایی شکل گیری رفتارهای حرفه ای خود هستند به درستی در این زمینه تربیت شوند.

کلیدواژه ها

خطاهای درمانی،گزارش دادن، دانشجویان، اتاق عمل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.