موانع دسترسی دختران نوجوان به خدمات بهداشت باروری و جنسی در ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی سلامت زنان
  • کد COI اختصاصی: WHMED08_147
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 876
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژده بنائی

کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

معصومه سیمبر

گروه مامایی و بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مامایی و بهداشت باروری، دانشکده ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

ویدا قاسمی

کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

مرضیه ساعی قره ناز

کمیته تحقیقات دانشجویی، مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی تولیدمثل، پژوهشکده ی علوم غدد درون ریز ومتابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه و هدف: نوجوانی دوره مهمی از زندگی انسان محسوب می شود و میزان پایین دسترسی نوجوانان به خدمات بهداشت باروری و جنسی، بسیار نگران کننده است. بنابراین این مطالعه به روش مروری سیستماتیک با هدف بررسی موانع دسترسی نوجوانان به خدمات بهداشت باروری و جنسی در ایران انجام شد.روش کار: در این مطالعه به صورت مروری سیستماتیک همه مطالعات کیفی و کمی ایرانی منتشر شده در این حیطه، بدون محدودیت زمانی وارد مطالعه شدند. جستجوی مطالعات در پایگاه اطلاعاتهای Web of Science، Scopus، PubMed، ProQuest وLibrary Cochrane و همچنین پایگاه های فارسی زبان همچون MagIran، SID، IranDoc و IranMedex انجام شد. در نهایت دو پژوهشگر به طور مستقل مقالات را جهت ارزیابی کیفیت (با استفاده از ابزار Newcastle -Ottawa برای مطالعات مشاهده ای و ابزار JBI-QARI برای مطالعات کیفی) و استخراج یافته های اصلی آنها مورد بررسی قرار دادند.یافته ها: در نهایت 10 مقاله که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، انتخاب شدند. مقالات از نوع کمی و کیفی و سال انتشار آنها از 2009 تا 2018 متغیر بود. 9 مقاله به زبان انگلیسی و یک مقاله به زبان فارسی منتشر شده بودند . پس از مرور نتایج پژوهش ها، موانع دستیابی نوجوانان به خدمات بهداشت باروری و جنسی به 4 دسته اصلی (موانع فردی، موانع ساختاری، موانع فرهنگی اجتماعی و موانع سیاستگذاری) دسته بندی شد.نتیجه گیری: براساس نتایج مطالعه حاضر موانع دستیابی نوجوان به خدمات بهداشت باروری و جنسی شامل موانع فردی، موانع ساختاری، موانع فرهنگی اجتماعی و موانع سیاستگذاری است.پیام برای سیاستگذاران: از آنجایی که توسعه نیازهای نوجوانان به خصوص نیازهای سلامت روان آنها، برای همه جوامع امری ضروری محسوب می شود، می توان با شناخت این موانع و از بین بردن آنها، دسترسی نوجوانان ایرانی را به خدمات بهداشتی دوستدار نوجوان افزایش دهیم.

کلیدواژه ها

نوجوان، موانع، خدمات بهداشت باروری و جنسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.