تعیین کننده های شکل گیری دوستی صمیمانه با جنس مخالف در دختران جوان : یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی سلامت زنان
  • کد COI اختصاصی: WHMED08_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 552
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم رحمانی

گروه مامائی و بهداشت باروری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس،تهران، ایران

اکرم ترابی

بیمارستان امین، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

مقدمه: دوستی صمیمانه با جنس مخالف در بستر ایران می تواند تهدیدی برای سلامت روانی و اجتماعی دختران جوان باشد. این مطالعه با هدف تبیین تعیین کننده های شکل گیری دوستی صمیمانه با جنس مخالف در دختران جوان انجام شد.روش بررسی: در این مطالعه کیفی، 72 دختر جوان 18-35 ساله در مطالعه شرکت کردند. داده ها از طریق جلسات گروهی متمرکز 7)جلسه) و مصاحبات فردی عمیق 12) مصاحبه) در سال 1391جمع آوری شد. روش تحلیل محتوا- رویکرد گرانهایم-جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. برای افزایش اعتبار نتایج، روشهای چندگانه جمع آوری داده ها، نمونه گیری با حداکثر تنوع و چک همکاران، مورد استفاده قرار گرفت.یافته ها: دو درونمایه اصلی از آنالیز داده ها استخراج شد: تقویت کننده ها و بازدارنده های شکل گیری دوستی صمیمانه. تقویت کننده های شکل گیری دوستی دارای طبقات نقش خانواده (زیرطبقات نقصان حمایت عاطفی خانواده و موضع موافق خانواده نسبت به دوستی)، هدفمندی دوستی (زیرطبقات موفقیت در ازدواج و کسب شناخت جنس مخالف) و کفایت معیارها (زیرطبقات هم کفو بودن، جاذبه های رفتاری، سخنوری و شخصیت برجسته) بود. بازدارنده های شکل گیری دوستی نیز دارای طبقات تهدید درک شده، باور مهاری و نقش خانواده (زیرطبقات حمایت عاطفی خانواده و موضع مخالف خانواده نسبت به دوستی) بود.بحث و نتیجه گیری: مشارکت کنندگان اعتقاد داشتند عوامل در سه سطح فردی، خانوادگی و اجتماعی می تواند بر شکل گیری دوستی با جنس مخالف تاثیرگذار باشد.پیام برای سیاست گذاران: نتایج این مطالعه می تواند عوامل موثر بر شکل گیری رابطه دوستی صمیمانه با جنس مخالف را در اختیار سیاست گذاران قرار دهد. برنامه ها و مداخلات آموزشی می تواند جهت آگاه سازی افراد از عوامل تعیین کننده در سطح فردی، خانوادگی و اجتماعی صورت گیرد تا بدین وسیله زمینه ارتباط سالم در جامعه بین دو جنس فراهم شده و از بار تبعات منفی رابطه صمیمانه با جنس مخالف بر سلامت روان افراد (مخصصوصا دختران جوان) کاسته شود.

کلیدواژه ها

دوستی با جنس مخالف، دختران جوان، مطالعه کیفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.