اثر بخشی معنویت درمانی بر افسردگی، اضطراب و استرس زنان باردار

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی سلامت زنان
  • کد COI اختصاصی: WHMED08_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 760
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیره شهراد

کارشناس ارشد روانسنجی، مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

فرناز رحمانی

دکترای آموزش پرستاری، مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

فریبا مصفا

کارشناس ارشد روانپرستاری، مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

مقدمه: با توجه به شیوع افسردگی و اضطراب و پیامدهای نامطلوب آن بر سلامت مادر و نیز نقش روانپرستاران در حمایت زنان باردار، استفاده از درمانهای غیر دارویی مانند معنویت درمانی اهمیت فراوانی دارد . این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی معنویت درمانی بر افسردگی، اضطراب و استرس زنان باردار انجام شد.روش کار: در این مطالعه ی نیمه تجربی، 76 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا تبریز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله 38) نفر) و گروه کنترل 38) نفر) تخصیص شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی مشخصات فردی-اجتماعی، پرسشنامه ی افسردگی، اضطراب و استرس DASS-21 بود. گروه مداخله طی 8 جلسهی 90 دقیقه ای تحت مداخله ی معنویت درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل فقط مراقبتهای روتین را دریافت کردند. مشارکت کنندگان قبل و بعد از اتمام دوره ی درمان و سه ماه بعد از آن از نظر افسردگی، اضطراب و استرس مورد آزمون قرار گرفتندل داده ها با استفاده از آزمونهای توصیفی و تحلیلی با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.نتایج: قبل از مداخله، تفاوت معنیداری از نظر میانگین نمرات افسردگی، اضطراب و استرس بین دو گروه آزمایش و کنترل وجود نداشت. بلافاصله بعد از مداخله و نیز سه ماه بعد از آن تفاوت معنیداری بین میانگین نمرات هر سه مقیاس در دو گروه وجود داشت .(p< 0/001)نتیجه گیری: میتوان نتیجه گیری کرد که معنویت درمانی گروهی در کاهش اضطراب، استرس و افسردگی زنان باردار به طور چشمگیری موثر است. لذا پیشنهاد میشود این شیوه ی درمانی به عنوان یک درمان مکمل غیر دارویی برای کنترل مشکلات روانشناختی زنان باردار اجرا شود.

کلیدواژه ها

استرس، اضطراب، افسردگی، زنان باردار، معنویت درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.