بررسی تطبیقی تاثیر اختلاف دین ولی و مولی علیه بر ولایت نکاح از منظر فقه اسلامی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه فقه مقارن، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_FIQHMG-7-13_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 520
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فراست محمدی بلبان آباد

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان

امیرحمزه سالارزائی

استاد گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

ولایت قدرت بر تصرف مستقیم بدون نیاز به اجازه از کسی می­ باشد، ولایت در نکاح رای و نظر در امر نکاح و اذن و یا منع اذن است. وقوع مستمر اختلاف دین بین ولی و مولی علیه در عصر حاضر، مستلزم بررسی تخصصی این قضیه، از جمله تاثیر آن بر ولایت در نکاح است. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی به مسئله محوری تاثیر اختلاف دین ولی و مولی­ علیه بر ولایت در نکاح پرداخته و به این یافته­ ها رسیده است که: فقهای اسلامی توافق دینی ولی و مولی­ علیه را شرط ثبوت ولایت در نکاح دانسته و برای آن دلایلی از آیات و روایات و اجماع ذکر کرده­ اند. مناقشاتی نسبت به این دلایل نیز مطرح است. چنان چه اتفاق دین مابین ولی و مولی­ علیه وجود نداشته باشد، فقها ولایت را ساقط و شخص دیگری را جایگزین ولی نموده­ اند. در کل با توجه به صور جواز ولایت در نکاح و مناقشات وارده بر دلایل شرط اتفاق دین ولی و مولی­ علیه، به نظر می­ رسد که در حالت اضطرار و ضرورت و با رعایت مصلحت مولی­ علیه، اختلاف دین ولی و مولی­ علیه بر ثبوت ولایت و صحت و آثار نکاح خللی وارد نکند.

کلیدواژه ها

ولایت, نکاح, اختلاف دین, فقه مذاهب, حکم فقهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.