جایگاه رویکرد تجویزی در جامعه شناسی سیاسی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست متعالیه، دوره: 7، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_SMP-7-25_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2068
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی جلالی اصل

دکتری علوم سیاسی، دانشگاه باقرالعلوم، قم، ایران و عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه

نورالدین شریعتمدار جزائری

استاد سطوح عالی حوزه علمیه، قم، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با بررسی جامعه شناسی سیاسی با نگاهی پسینی و تاریخی، با نگاهی پیشینی و هنجاری، به مطالعه جایگاه مسائل تجویزی در جامعه شناسی سیاسی پرداخته است. نتایج این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شد، حاکی از آن است که چنانچه با نگاهی تحلیلی و رویکردی پیشینی به جامعه شناسی سیاسی بنگریم، لازم است وجوه تجویزی نیز در کنار وجوه توصیفی در جامعه شناسی سیاسی مورد بررسی قرار گیرند و حذف رویکرد هنجاری از جامعه شناسی سیاسی موجود، با توجه به مبانی پوزیتیویستی تحقق یافته، نه اینکه از نظر مبنایی، وجوه تجویزی، خارج از موضوعات مرتبط با جامعه شناسی سیاسی باشند. چرا که مبنای تمایز این علم، براساس موضوع است نه روش. بنابراین، روش های مختلف باعث تغییر ماهیت این رشته نمی شود. بازشناسی جایگاه وجوه تجویزی در جامعه شناسی سیاسی باعث می شود نقل به عنوان مهمترین روش در جامعه شناسی سیاسی با رویکردی اسلامی، جایگاه خود را بیابد. همچنین این موضوع نقصی مهم در تقسیم بندی گرایشات علوم سیاسی را برطرف کرده و با توجه به برجسته کردن اهمیت موضوع شناسی، زمینه را برای پیشرفت فقه سیاسی فراهم می سازد.

کلیدواژه ها

رویکرد تجویزی, رویکرد توصیفی, جامعه شناسی سیاسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.