نقش دانشگاه در حفظ، تقویت و گسترش زبان فارسی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی فرهنگ دانشگاهی
  • کد COI اختصاصی: ACULTURE02_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 495
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس واعظ زاده

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند

چکیده

زبان فارسی، به عنوان یکی از اصلیترین مولفه های هویت ملی ایرانیان، امروزه در معرض تهاجمات خارجی و آسیب های داخلی فراوانی است؛ لذا همه نهادهای کشور – اعم از نهادهای مرتبط با زبان فارسی (نظیر: فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی) و سایر نهادهای فرهنگی، آموزشی و رسانه ای – در قبال زبان فارسی مسئولند. یکی از نهادهای مسئول در قبال زبان فارسی که می تواند نقش موثری در قبال زبان فارسی داشته باشد، دانشگاه است. دانشگاه، به مثابه اصلی ترین نهاد علمی کشور، با توجه به وظیفه ذاتی خود و نیز بر اساس اسناد بالادستی نظام و مطالبات رهبری در سه سطح حفظ، تقویت و گسترش زبان فارسی وظایفی دارد. این مقاله به بررسی وظایف و نقش دانشگاه در قبال زبان فارسی و راهکارهای عملی کردن این وظایف در سطوح مذکور می پردازد. طبق بررسیهای انجام شده، بر اساس اسناد بالادستی نظام و مطالبات رهبری، اهم وظایف دانشگاه در سطح حفظ زبان فارسی، به کارگیری معادل های فارسی رایج برای واژهها و اصطلاحات علمی و پیشنهاد معادل های فارسی برای اصطلاحات علمی جدید؛ در سطح تقویت زبان فارسی، ایجاد نهضت فارسی نویسی در جهت ارتقای این زبان به یک زبان علمی بین المللی مرجع؛ و در سطح گسترش زبان فارسی، تقویت و گسترش کرسیهای آموزش زبان فارسی و حمایت از تاسیس رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه های سراسر جهان و افزایش پذیرش دانشجویان خارجی است. این مقاله تقویت جایگاه رشته و گروههای زبان و ادبیات فارسی را یکی از راهکارهای اصلی عملی کردن وظایف دانشگاه در قبال زبان فارسی می داند.

کلیدواژه ها

دانشگاه، زبان فارسی، هویت ملی، مرجعیت علمی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.