تحلیل محتوای کتب درسی؛ ابزاری برای نظارت و رشد حرفه ای معلمان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی پژوهش های نوین در برنامه ریزی درسی ایران
  • کد COI اختصاصی: PFCONF05_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 628
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطیه منصوری اول

دانشجو دوره ارشد گروه مدیریت آموزشی، واحد مشهد، غیرانتفاعی حکمت، مشهد، ایران

سمیه جلالی

دانشجو دوره ارشد گروه مدیریت آموزشی، واحد مشهد، غیرانتفاعی حکمت، مشهد، ایران

مجتبی بذرافشان

استادیار گروه مدیریت آموزشی، واحد مشهد، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

چکیده

هدف از این نوشتار بررسی محتوای کتاب علوم تجربی پنجم مبتنی بر روش تدریس ساخت گرایی جروم برونر1 است که با توجه به ماهیت موضوع نوشتار، از روش تحقیق توصیفی از نوع تحلیل محتوا استفاده گردیده است. جامعه آماری، کتاب علوم تجربی پنجم مقطع ابتدایی سال تحصیلی 1397 است که محتوای آن در قالب 234 جمله ی متن و فعالیتها، از 4 درس منتخب به روش تصادفی، بر اساس 19 مولفه ی استخراج شده از نظریات برونر، مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی استفاده شد و در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که سه مقوله ی تجربه، دانش، تجزیه و تحلیل بیشترین درصد، دو مقوله ی عملیات ذهنی، طبقه بندی به طور متوسط و چهارده مقوله ی ساخت ذهنی، مشاهده، مفاهیم، تصویرسازی ذهنی، ارزشیابی، تفکر سطح بالا، نوآوری، فرضیه، انگیزه، مهارت گوشدادن، احترام، تفکر اجتماعی، تاکید بر فرهنگ و سازماندهی کمترین درصد از مقوله ها نظریه ساخت گرایی را به خود اختصاص داده اند. از دیگر سو این پژوهش به عنوان ابزاری در خدمت نظارت و راهنمایی آموزشی به منظور راهنمایی معلمین در راستای پایبندی در روش تدریس کتاب علوم پنجم ابتدایی بر اساس نظریه ساخت گرایی جروم برونر اهمیت پیدا میکند.

کلیدواژه ها

روش تدریس ساخت گرایی، تحلیل محتوا، کتاب درسی علوم تجربی، جروم برونر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.