تحلیل معنای قرض الحسنه در قرآن و روایات

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی نوآوری و تحقیق در علوم انسانی، مدیریت و معارف اسلامی
  • کد COI اختصاصی: DINCONF03_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2666
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شریفی

استادیار دانشگاه مازندران

مصطفی قاسمی

کارشناسی ارشد علوم و قران و حدیث دانشگاه مازندران

چکیده

در قرآن مجید در شش آیه، کلمه قرض، مقرون به وصف حسن است و در آنها ذات باری تعالی گیرنده قرض شمرده شده و برای این عمل، پاداش مضاعف در نظر گرفته شده است. در روایات نیز به جنبه های مختلف این مقوله پرداخته شده است. هر چند قرضدهنده، مال را به ظاهر به شخص قرضگیرنده میدهد و نه به خدا؛ ولی خداوند در قرآن، خودش را طرف قرض میداند؛ گویا قرض، مستقیم به او داده میشود و اوست که مال قرض را میگیرد. هدف از برقراری قرض الحسنه ای که از آن به وام نیکو تعبیر شده است، رفع نیازهای اساسی افراد است. این نوشتار، سعی دارد با روش توصیفی – تحلیلی، با استفاده از منابع روایی و تفسیری، ماهیت قرض الحسنه را مورد توجه قرار دهد. نتایج پژوهش، گویای این است که آیاتی که در آن از لفظ قرض ، استفاده و به صفت حسن ، مقرون شده است، فقط بر قرض الحسنه مصطلح، دلالتی ندارد؛ بلکه هرگونه انفاق؛ از جمله، جهاد در راه خدا را هم شامل میشود؛ گرچه قرض الحسنه مصطلح و فقهی را نیز در بر میگیرد. با بررسی انجام شده آیات و احادیث در مورد قرض الحسنه را به چهار گروه میتوان تقسیم نمود، که عبارتند از: .1 تشویق به عرضه وجوه .2 انذار از عدم عرضه .3 رفع مشکل عرضه .4 کنترل تقاضا.

کلیدواژه ها

قرض الحسنه، قرض ربوی، انفاق، وام نیکو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.