جامعه شناسی تاریخی عصر نخستین بیداری اسلامی (سده های سیزدهم و چهاردهم هجری) و تاثیر آن بر تفسیر قرآن به قرآن در آن دو سده

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی
  • کد COI اختصاصی: QURANIC06_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدکمال کشیک نویس رضوی

کارشناسی ارشد تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه زنجان

سعادت غضنفری

کارشناس ارشد تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی و مدرس دانشگاه علمی و کاربردی واحد گچساران

چکیده

زمینه های سیاسی و اجتماعی بیداری اسلامی و اندیشه اصلاح گری سده چهاردهم هجری به سده پیش از آن باز می گردد، استبداد داخلی و استعمار خارجی این عصر از مهم ترین عوامل بروز بیداری اسلامی و حرکت اصلاح گری در جهان اسلام بود. بازگشت به قرآن و فهم آن متناسب با نیازهای روز جامعه اسلامی و برآمده از بیداری اسلامی اساس حرکتی با گرایش ها، روش ها و رویکردهای نوین به تفسیر قرآن شد. از این میان رویکرد تفسیری قرآن به قرآن راه کاری برای وحدت اندیشه در جهان اسلام واحیاء جایگاه اجتماعی مناسب قرآن بود که پیوستگی و همبستگی آیات را از ویژگی های تفسیری سده چهاردهم هجری ساخت. در این رویکرد تفسیری، تفسیرگری، فرآیند فهمی جامع از متن قرآن دانسته شد و متن بر موضع مفسر پیشی گرفت.

کلیدواژه ها

بیداری اسلامی، اندیشه اصلاح گری، تفسیرگری، علامه طباطبایی، شیخ شنقیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.