بررسی نظام ولایت فقیه در جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگوی قرآنی اسلامی نظام صالح در عصر غیبت

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی
  • کد COI اختصاصی: QURANIC06_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 392
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه هادیان رسنانی

دانشجوی دکتری رشته عرفان اسلامی واندیشه امام خمینی (ره)

چکیده

جمهوری اسلامی ایران افزون بر سه دهه متوالی است که به عنوان ام القرای جهان اسلام، الگوبخش جنبش های سلطنت سیتز ملت های آزادی خواه جهان بوده وهست. ما معتقدیم که این انقلاب سترگ، ریشه در آموزه های قرآن کریم و معارف اهل بیت علیه السلام داشته است. یکی ازمسائل خاص مرتبط با انقلاب اسلامی، موضوع حکومت اسلامی ضرورت تشکیل آن و ولایت فقیه است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به خصوص در سال های اخیر، شبهات زیادی از سوی برخی اندیشمندان مطرح گشته است براین اساس که اصولا تشکیل حکومت اسلامی ضرورتی نداشته و به عبارت دیگر درصدد نفی تفکر حکومت دینی هستند وبا القائاتی در زمینه حکومت اسلامی و ولایت فقیه، زمینه بحث جدایی دین از سیاست را مطرح نموده و شبهاتی را در این باب مطرح کرده اند. این در حالی است که تشکیل حکومت دردوره معصوم علیه السلام و استمرار آن در دوره غیبت ولایت فقیه ، به حکم قرآن کریم، سنت، اجماع و عقل ضروری است. این در حالی است که تشکیل حکومت در وره معصوم علیه السلام و استمرار آن در دوره غیبت (ولایت فقیه) ، به حکم قرآن کریم، سنت، اجماع و عقل ضروری است. گفتنی است در اصل اثبات ولایت فقیه از سوی فقها از ابتدای دوره غیبت کبری، جای هیچ گونه سخنی نیست وهمگان، آن را پذیرفته اند. آنچه در این اواخر مورد اختلاف قرار گرفته این است که آیا ثبوت ولایت از راه امور حسبیه بوده و یک تکلیف شرعی است یا این که منصبی الهی و نیابت از مقام ولایت کبری است آنچه در این مقاله ارائه گردیده، نموداری است ازنظام ولایت فقیه به عنوان الگوی قرآنی اسلامی نظام صالح در عصر غیبت و نیز ضرورت تشکیل حکومت اسلامی مبتنی بر قرآن کریم و استمرار آن در دوره غیبت و همچنین پاسخ به برخی از مهم ترین دیدگاه ها، سوالات و شبهات در این خصوص با استناد به قرآن کریم و سنت معصومین علیه السلام ونیز اجماع و عقل.

کلیدواژه ها

قرآن کریم، حکومت اسلامی، عصر غیبت، ولایت فقیه، رهبری، امام خمینی (ره)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.