توسعه فرهنگی و اخلاقی جامعه اسلامی از دیدگاه قرآنی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی
  • کد COI اختصاصی: QURANIC06_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 855
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیاوش پورطهماسبی

دانشگاه آزاد اسلامی وحد بیله سوار گروه معارف ایران

آذر تاجور

دانشگاه ازاد اسلامی واحد بیله سوار، گروه معارف ایران

سعید پورطهماسبی

دبیر آموزش و پرورش بیله سوار

چکیده

اسلام به عنوان کامل ترین و سالم ترین راهنمای زندگی، مجموعه کامل شناختی و دستوری را برای دست یابی به کمال در عرصه های زندگی دنیوی و اخروی فراهم آورده است. زیرا از نظر آموزه های وحیانی اسلام، هرگونه دست یابی به انسان کامل و جامعه سالم، نیازمند توجه کامل به حوزه فرهنگ است انسان در نگرش قرآنی موجودی با ماموریت و مسئولیت الهی برای بازسازی و عمران و آبادانی زمین در راستای دست یابی به کمال شایسته و بایسته و وظیفه خطیر خلافت الهی است از این رو، توجه به فرهنگ و توسعه و مسائل آن به معنای توجه دقیق و کامل به ماموریت و مسئولیت الهی وی می باشد. براین اساس تمدن سازی به عنوان یک ماموریت برای انسان تعیین شده است و انسان چاره ای ندارد که در این مسیر گام بردارد. به تعیبر قرآن، شکل اصلی تمام فعالیت های نظام یک جامعه از ماهیت فرهنگی آن، هویت و رنگ می گیرد. به عبارتی حفظ یک نظام گرچه به ظاهر، بستگی به پویایی و استقلال فعالیت های سیاسی و اقتصادی دارد، ولی نحوه فعالیت در اقتصاد و یا سیاست گذاری در بخش های دیگر متاثر از فرهنگ آن نظام اجتماعی است فرهنگ، ارزش ها و باورهای آن، علت محدثه و ایجادی اقتصاد، سیاست و فعالیت های دیگر اجتماعی است. از این رو استقلال، موجودیت و تداوم آن ها، بستگی به نوع فرهنگ یا ارزش ها و باورهایی است که این دو حرکت (اقتصادی، سیاسی و نظامی) بر پایه آن شکل گرفته اند. اکنون دیگر این اجماع اکثریتی وجود دارد که مبنای هر نوع توسعه، توسعه فرهنگی است و از آنجا که دغدغه اصلی دولت ها رسیدن به توسعه همه جانبه است واز آنجایی که مبنای این توسعه، انسان (موجودی فرهنگی) می باشد، زیر بنای توسعه حقیقی و پایدار نیز توسعه فرهنگی خواهد بود.

کلیدواژه ها

قرآن، اسلام، توسعه فرهنگی، جامعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.