بررسی تاثیر پخش سیلاب بر آبخوان بر وضعیت کشاورزی مناطق پایین دست با استفاده از اطلاعات زمینی و تصاویر ماهواره ای (مطالعه موردی ایستگاه آبخوان قوشه)

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: سومین همایش آبخوانداری
  • کد COI اختصاصی: CWM03_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1627
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد پوراغنیائی

کارشناس مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سمنان

علی اصغر هاشمی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سمنان

مهدی عرفانیان

کارشناس پژوهشکده تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

چکیده

ایستگاه های پخش سیلاب با اهداف متفاوتی راه اندازی شده اند. از آن جمله می توان به بهره وری از آبهای سرگردان، جبران افت آبهای زیر زمینی، افزایش منابع آب در پائین دست و توسعه اراضی کشاورزی اشاره نمود که بررسی میزان حصول به این نتایج از اهم فعالیتهای مورد نیاز برای ارزیابی می باشد. این تحقیق در محدوده پایین دست ایستگاه آبخوان قوشه واقع در فاصله 75 کیلومتری شرق شهر سمنان انجام شده است. مساحت حوزه آبخیز دریان در بالا دست ایستگاه هیدرومتری قوشه 80/000 هکتارمی باشد که از ابتدای تاسیس ایستگاه آبخوان قوشه تا سال 1380 بیش از 17 مورد سیلاب با حجمی بالغ بر 1/200/000متر مکعب به وقوع پیوسته است. برای تعیین تغییرات سطح اراضی کشاورزی پایین دست ایستگاه از دو تصویر ماهواره ای لندست TM (1992) و ETM (2001) استفاده گردید و تفسیر تصاویر به روش هیبرید یا تفسیر چشمی بر روی صفحه مانیتور انجام شد که در نتیجه افزایش حدودا 20درصدی در سطح اراضی کشاورزی سال 2001 نسبت به اراضی کشاورزی سال 1992 مشخص گردید. بررسی تغییرات سطح سفره آبهای زیر زمینی اراضی پائین دست با استفاده از نقشه های پیزومتری چاههای منطقه نشان می دهد که علیرغم خشکسالی های اخیر، افت قابل ملاحظه ای مشاهده نشده و از سوی دیگر افزایش نسبی نیز در آبدهی چاههای منطقه ایجاد شده است. افزایش پتانسییل آبی منطقه و به تبع آن افزایش نسبی در سطح اراضی کشاورزی از آثار مستقیم احداث ایستگاه آبخوان بوده و لازم است که برای بررسی های اقتصادی به آثار غیر مستقیم احداث ایستگاه نیز پرداخته شود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.