بررسی مولفه های سبک زندگی اسلامی از منظر مقام معظم رهبری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی
  • کد COI اختصاصی: QURANIC07_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1899
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان صالحی

استادیار گروه عربی دانشگاه ایلام

مهدی اکبر نژاد

استادیار گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه ایلام

چکیده

سبک زندگی: یکی از بارزترین نشانه های تغییر و تحوزت اجتماعی و فرهنگی سه دهه اخیر جوامع غربی به شمار می آید که به یک فرد، خانواده و یا جامعه، هویتی ویژهمی بخشد. بر عکس گذشته، امروزه، قلمرو این مفهوم، چنان گسترده شده که همه چیز، از نوع پوشش، الگوی مصرف و اوقات فراغت گرفته تا دیدگاه های اجتماعی،اقتصادی، سیاسی و... را شامل می شود. انسان محوری، روزمرگی، تنوع طلبی و مصرف گرایی شدید از خصوصیات بارز سبک زندگی غربی است. عناصری که باعث تعارض جدی آن با سبک زندگی اسلامی شده است. با این حال، متاسفانه تهاجم فرهنگی غرب، به اقتصاد و خصوصا نظام دانشگاهی ما باعث شده تا ساختارهای اجتماعی و طبقاتی ما دستخوش تغییر گردد؛ لذا این سبک از زندگی مدرن در جامعه رواج یافته است. به همین دلیل، با گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، رهبر فرزانه انقلاب، مفهوم سبک زندگی ایرانی اسلامی را مطرح فرمودند. پژوهش مذکور، تلاش کرده تا بر اساس مولفه ها و دیدگاه های معظم له، راه های اجرا و نهادینه کردن این سبک زندگی را در جامعه ایرانی مورد بررسی قرار دهد. نتایج نشان از آن دارد که عملی سازی این طرح، نیازمند یک باز تعریف و تجدیدنظر اساسی در عناصر و شبکه مفاهیم سبک زندگی غربی وچیدمان دقیقی از شبکه مفاهیم اسلامی از جمله تغییر نگاه نسبت به تولیدات داخلی و نحوه مصرف، تقوی مشارکت های گروهی، استفاده بهینه از رسانه ها، پرکردن اوقاتفراغ با تفریحات سالم و کارهای عام المنفعه، التزام به اخلاق حسنه در جهت محکم کردن روابط خانوادگی و اجتماعی، پایبندی به کسب حلال، رعایت نظ و انضباط،داشتن وجدان کاری و... است.

کلیدواژه ها

مقا معظم رهبری (مدظله العالی)، سبک زندگی، مولفه، اخلاق حسنه، مصرف گرایی، رسانه، مشارکت گروهی، اوقات فراغت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.