بررسی اثرگذاری گونه های درختی بر گسیل گازهای گلخانه ای از خاک جنگل های دست کاشت (مطالعه موردی: ساری)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دو فصلنامه هواشناسی کشاورزی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRIMET-7-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 566
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا وطنی

دانشجوی دکترای جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران

سید محسن حسینی

استاد گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران.

محمود رائینی سرجاز

استاد گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران

سید جلیل علوی

استادیار گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران.

چکیده

انباشتگازهای گلخانه ای در نیوار زمین گرمایش فراگیر و پی آیند آن تغییر اقلیم را در پی داشته است. برای کاهش تغییر اقلیم و سازگاری با آن راهکارهایی چند پیشنهاده شده است. کاشت درختان جنگلی و مدیریت کاهش فرآیندهای واکافت مواد آلی خاک، به ترتیب راهکارهایی برای به دام اندازی دی اکسید کربن نیوار و کاهش گسیل گازهای گلخانه به نیوار می باشند. هدف این پژوهش بررسی اثرگذاری گونه های درختی بر گسیل گازهای گلخانه ای (CO2، CH4 و N2O) از خاک جنگل های دست کاشت در ساری می باشد. در این پژوهش جنگل کاری های20 ساله با گونه های درختی افراپلت، توسکا، بلوط، بلندمازو، صنوبر و زربین برگزیده و شار گسیل گازهای CO2، CH4 و N2O از خاک توده های درختی برای دو فصل تابستان و زمستان اندازه گیری شد. در هر توده درختی 3 محفظه گردآوری گاز در ژرفای10 سانتی متری خاک نصب شد. نوع و شار گسیل گازها با دستگاه گازکروماتوگرافی اندازه گیری شد. یافته ها گویای تفاوت بسیار معنی دار (P≤0.01) نرخ گسیل گازهای CO2، CH4 و N2O از خاک در توده های درختی در فصل تابستان بود، ولی در فصل زمستان تنها نرخ گسیل گاز CO2 تفاوت معنی داری (P≤0.05) در میان توده های درختی نشان داد. یافته های دسته بندی تاپسیس نشان داد که از خاک گونه های بلوط، افراپلت، زربین، توسکا و صنوبر به ترتیب گازهای گلخانه ای کم تری گسیل می شود. از این رو پیشنهاد می شود در آینده برای جنگل کاری به این مورد توجه شود.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم, جنگل کاری, خاک, کاهش, متان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.