بررسی تحولات ریزساختاری و خواص مکانیکی آلیاژهای اکسترود شده و عملیات حرارتی شده AZ80 منیزیم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مهندسی مواد و متالورژی و سیزدهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES13_383
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم آهوان

دانشجوی کارشنایس ارشد مهندسی مواد دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران

محسن بزرگمهر

دانشجوی دکتری، مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی مالک اشتر تهران

محمد فیروزابادی

لیسانس مهندسی مواد دانشگاه صنعتی مالک اشتر اصفهان

مجید حسین زاده

دانشجوی دکتری مهندسی مواد دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

چکیده

در این پژوهش تحولات ریزساختاری وخواص مکانیکی دمای محیط آلیاژهای اکسترود شده و عملیات حرارتی شده AZ80 منیزیم مورد بررسی قرار گرفته است. در همین راستا فرایند اکستروژن مستقیم در دمای 340 ͦC و نسبت اکستروژن 6، 12 و 18بر روی ساختار ریختگی انجام پذیرفت. نتایج به دست آمده حاکی از افزایش قابل توجهدرصد ازدیاد طول وهمچنین مقادیر استحکام تسلیم و استحکام کششی نهایی پس از فراوری در مقایسه با ساختار ریختگی است. مشاهده اخیر به وقوع تبلور مجدد دینامیک حین فرایند اکستروژن گرم، تشکیل دانه های ریز و هم محور و همچنین شکسته شدن مکانیکی ذرات فاز دوم γ نسبت داده شد. در این پژوهش همچنین نمونه های اکسترود شده تحت عملیات حرارتی T5 در دماهای 100، 150 و 200 ͦC و زمان های 12 و 24 ساعت قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان می دهد عملیات حرارتی منجر به کاهش سطح استحکامی ماده وکاهش شکل پذیری در مقایسه با حالت اکسترود شده می شود.نتیجه به دست آمده با توجه به کاهش دانسیته نابجایی ها وتشکیل ذرات فاز دوم گاما با مورفولوژی سوزنی شکل ودرنتیجه کاهش قابلیت سخت شوندگی آلیاژ قابل توجیه است.در این پژوهش همچنین به کمک آنالیز اشعه ایکس بافت نمونه های فراوری شده مورد بررسی قرار گرفته و عدم کاهش محسوس شکل پذیری در ساختارهای عملیات حرارتی شده توجیه شده است.

کلیدواژه ها

اکستروژن، عملیات حرارتی، ریزساختار، تبلور مجدد، اکستروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.