بررسی اثر شارژ مواد اولیه متفاوت در میکروساختار و خواص مکانیکی ساختار ریخته گری و کارگرم شده از آلیاژ برنج 70/30

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مهندسی مواد و متالورژی و سیزدهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES13_294
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 561
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد فرزاد

کارشناس ارشد مهندسی مواد، گرایش شکلدهی فلزات و کارشناس تحقیق و توسعه شرکت صنایع مس شهید باهنر، کرمان، ایران

عباس نورورزی نژاد

کارشناس مهندسی مواد و رئیس عملیات نورد گرم شرکت صنایع مس شهید باهنر، کرمان، ایران

عهدیه پورفریدونی

کارشناس ارشد مهندسی مواد، گرایش شناسایی و انتخاب مواد و کارشناس تحقیق و توسعه شرکت صنایع مس شهید باهنر، کرمان، ایران

چکیده

تعیین مشخصات ریزساختاری امری مهم در کنترل کیفیت مواد تولیدی می باشد. اکثر مطالعات تحقیقاتی به تجزیه و تحلیل کیفی ترکیب شیمیایی محدود شده است. درحالیکه، حل بیشتر مشکلات نیاز به درک ساختار مواد و آنالیز دقیق کمی آن دارد در این پژوهش به منظور درک اثر مواد اولیه بر ریزساختار برنج 70/30 پس از فرآیندهای ریخته گری و نورد گرم، دو اسلب از این آلیاژ اما با مواد اولیه متفاوت ریخته گری شدند. سپس میکروساختار و توزیع عناصر در آن پس از مراحل مذکور در مناطق مختلف سطح مقطع مورد ارزیابی قرار گرفت. در این راه از میکروسکوپ الکترونی روبشی، روش آنالیز EDS ، روش آنالیز XRF و سختی سنجی کمک گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان داد که ترکیب شیمیایی بالک هر دو اسلب بسیار به یکدیگر مشابه بوده و در رنج استاندارد برای برنج 70/30 قرار دارد. با این وجود، شارژ اولیه متفاوت موجب ریزجدایش زیاد در ترکیب شیمیایی اسلب ریخته گری شده با ضایعات S گردید. از سوی دیگر، شارژ کاتد و شمش خالص به داخل کوره منجر به ساختاری یکنواخت و عاری از ناخالصی در اسلب دوم M شده است. در ادامه، بررسی میکروساختار آلیاژ S نشان داد که ناهمگنی ترکیب شیمیایی این آلیاژ، پس از فرآیند نورد گرم به طور کامل از بین رفته است. بررسی های بعدی به اثبات رساند که ناخالصی های موجود در میکروساختار آلیاژ S از طریق مکانیزم قفل مرزدانه ای منجر به ریزدانگی بیشتر این ساختار در مقایسه با آلیاژ دیگر شده است. نتایج سختی سنجی نیز سختی بالاتر اسلب ریخته گری شده با ضایعات را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

برنج 70/30 ، تست EDS ، توزیع ترکیب شیمیایی و فرآیند نورد گرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.