بررسی ریزساختار و ترمودینامیک جذب و واجذب هیدروژن در آلیاژ 2.1(VFeCrMn)1 (TiZr)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مهندسی مواد و متالورژی و سیزدهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES13_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 444
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی تقی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، پژوهشکدهی مهندسی مواد، مجتمع دانشگاهی مواد و فناوری های ساخت، دانشگاه صنعتی مالک اشتر

سید مهدی عباسی

دانشیار، پژوهشکده ی مهندسی مواد، مجتمع دانشگاهی مواد و فناوری های ساخت، دانشگاه صنعتی مالک اشتر

معصومه سیف اللهی

استادیار، پژوهشکده ی مهندسی مواد، مجتمع دانشگاهی مواد و فناوری های ساخت، دانشگاه صنعتی مالک اشتر

سید مهدی قاضی میرسعید

محقق، پژوهشکده ی مهندسی مواد، مجتمع دانشگاهی مواد و فناوری های ساخت، دانشگاه صنعتی مالک اشتر

چکیده

هدف از تحقیق حاضر، بررسی ریزساختار آلیاژ 2.1(VFeCrMn)1(TiZr) و اثر دما بر خواص ذخیره سازی هیدروژن و محاسبه ی پارامترهای ترمودینامیکی واکنش جذب و واجذب این آلیاژ است. برای این منظور، آلیاژ در کوره ی ذوب القایی تحت خلا تهیه شد. آلیاژ تولیدی به وسیله ی XRD ، SEM و جذب و واجذب هیدروژن آن با دستگاه سیورت ارزیابی شد. الگوی پراش اشعه ی ایکس آلیاژ، حضور سه فاز لاوه C14 ، محلول جامد BCC و اکسید تیتانیومی را نشان داد که مقدار این فازها به 63 و % 11 است و با تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی تطابق دارد. نتایج حاصل از آزمایش ، ترتیب 36 PCT در دماهای 298، 318 و 333 کلوین مشخص نمود، افزایش دما، منجر به افزایش فشار ناحیه ی مسطح، کاهش ظرفیت جذب و کاهش فاکتور هیسترزیس می شود؛ به طوری که مقدار فشار ناحیه ی مسطح جذب به ترتیب 8/89، 18/31 و 20/67 bar ، مقدار ظرفیت جذب 1/29، 1/15 و 1/06wt% و فاکتور هیسترزیس، 0/57، 0/54 و 0/48 شده است. همچنین با انجام محاسبات ترمودینامیکی آنتالپی واکنش جذب و واجذب به ترتیب برابر -20/19 و 20/44 kJ/mol به دست آمد که در محدوده ی مناسب تعیین شده برای آنتالپی هیدریدهای فلزی قرار دارد.

کلیدواژه ها

آلیاژ پایه Ti-Mn-V ، فاز C14 و BCC ، ترمودینامیک، واکنش جذب و واجذب، ذخیره سازی هیدروژن، اثر دما.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.