تولید و ارزیابی خواص مهندسی پوشش کامپوزیتی فلز سرامیکی بر فولاد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مهندسی مواد و متالورژی و سیزدهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES13_140
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 512
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید عرفان احمدپورشریفی

دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی شیراز

سیده مرضیه مومنی

کارشناسی ارشد، مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی شیراز

فرهاد شهریاری نوگورانی

استادیار، مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی شیراز

چکیده

یکی از روش های جلوگیری از تخریب قطعات صنعتی، مقاوم سازی سطح با پوشش های محافظ است. یکی از پوشش های صنعتی که کمتر بصورت علمی مطالعه شده است پوشش کامپوزیتی فلز سرامیکی است که به دلیل داشتن زمینه سرامیکی دارای استحکام و سختی بالا و به علت حضور ذرات فلزی دارای هدایت الکتریکی و حفاظت گالوانیک است. در کاربردهای صنعتی این پوشش ها مانند محافظت از سطح قطعات ماشین های دوار با تنظیم شرایط تولید پوشش، ترکیبی مناسب از خواص تریبولوژیک، حفاظت گالوانیک، آبگریزی و صافی سطح حاصل شده است. در تحقیق حاضر با استفاده از تعلیق پودر آلومینیوم در یک محلول اسیدی پایه فسفاته و سپس پاشش به کمک هوای فشرده بر زیر لایه فولاد زنگ نزن مارتنزیتی، نوعی پوشش فلز سرامیک ایجاد شد. نمونه ها در دمای – C 252 پخته شدند و پوشش توسط عملیات کوبش مکانیکی رسانا شد. آزمون چسبندگی خمش و نوار چسب، جدایش پوشش از زیرلایه را نشان نداد. آزمون زبری سنجی نشان داد این پوشش ها قادرند زبری سطح متوسط کمتر از 0/3 میکرومتر ایجاد کنند. جهت انجام آزمون تخریب پذیری شیمیایی پوشش، نمونه ها درون محلول های با pH متفاوت از 1 تا 12 در دمای 60 ͦC قرار گرفتند و تغییر جرم مشاهده نشد. نمونه ها درون کوره در معرض دمای 530 ͦC با توجه به گرمترین قسمت کمپرسور، به منظور شوک حرارتی قرار گرفتند، سپس درون آب کونچ شدند.مقاومت حرارتی پوشش با نگهداری در دمای ͦC 530 به مدت 168 ساعت ارزیابی شد و تغییر جرم محسوسی مشاهده نشد. ترشوندگی سطح پوشش با آب، تصویربرداری شد و زاویه ترشوندگی توسط نرم افزار Image J اندازه گیری شد. بررسی ریزساختار پوشش توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام گرفت.

کلیدواژه ها

پوشش آلومینیوم سرامیک، خواص کاربردی، چسبندگی، ترشوندگی، زبری، مقاومت حرارتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.