بررسی کارآمدی طرح های ترافیکی اعمال شده با استفاده از شبکه عصبی در محیط GIS (مطالعه موردی شهرستان سنندج)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه جاده، دوره: 51، شماره: 100
- کد COI اختصاصی: JR_ROAD-51-100_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 668
نویسندگان
دانشیار، گروه جغرافیا دانشگاه علوم انتظامی امین،
گروه آموزشی جغرافیا،دانشکده دافوس،دانشگاه علوم انتظامی امین،تهران،ایران
دانش آموخته کارشناسی ، دانشگاه علوم انتظامی امین
چکیده
شهرها برای جوابگویی به تقاضای فزاینده ترافیک خودروی شخصی، ترافیک تجاری، حمل ونقل عمومی و دسترسی به کاربریهای اطراف و همچنین پارکینگ سیستم مدیریت ترافیک شهری نیازمند بهرهگیری از سیاستهای کنترل ترافیک میباشد، ارایه طرحها و سیاستهایی نظیر یک طرفه کردن معابر، طرح زوج و فرد، ایجاد خطوط ویژه و تعریض معابر ازجمله سیاستهایی است که در راستای مدیریت تقاضای سفرهای شهری توسط مدیریت شهری اعمال میشود. شهر سنندج به دلیل تراکم بالای ترافیک در بخش مرکزی خود اقدام به تدوین و اعمال سیاستهای ترافیکی مختلفی نموده است؛ تحقیق حاضر نیز ارزیابی میزان تاثیرگذاری اعمال سیاستهای فوق در ابعاد مختلفی نظیر کاهش ترافیک، کاهش تصادفات، طول و زمان سفر و همچنین میزان مصرف انرژی میباشد. تحقیق حاضر ازنظر نوع و ماهیت در حوزه تحقیقات کاربردی جایی میگیرد و ازنظر روششناسی نیز در حوزه تحقیقات توصیفی_تحلیلی قرار دارد. جامعهی آمار تحقیق را میزان تصادفات و حجم ترافیک معابر دارای سیاست ترافیکی تشکیل میدهند. بخشی از آمار و اطلاعات موردنیاز از پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان سنندج و شهرداری این شهر اخذ گردید بخش دیگری نیز از طریق برداشتهای میدانی انجام پذیرفت. در تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و مدل تحلیل شبکه عصبی بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان میدهد اعمال سیاستهای ترافیکی سبب افزایش 6250 متری طول مسیر طی شده و همچنین افزایش 0.5 لیتری مصرف بنزین خودروها در بخش مرکزی شهر سنندج گردیده است. نتایج همچنین نشان میدهد علیرغم تاثیرگذاری سیاستهای اعمال شده ترافیکی بر حجم ترافیک اما به دلیل افزایش ضریب خودروی شخصی این تاثیرگذاری بسیار ناچیز جلو مینماید. بنابراین بیشترین تاثیر اعمال سیاستهای ترافیکی روان سازی ترافیک در بخش مرکزی شهر سنندج میباشد که هدف اصلی این سیاستها نیز همین موضوع بوده است.کلیدواژه ها
سیاست های ترافیکی, بخش مرکزی شهر سنندج, سیستم اطلاعات جغرافیایی, شبکه عصبیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.